Onderzoekers werken aan nieuwe biomedische materialen die genezingsproces bevorderen    16 okt 2015

16 okt 2015

Biomedici, ingenieurs, materiaalfysici en -chemici van de UHasselt, Luik, Aken en Maastricht werkten de afgelopen vier jaar aan nieuwe, biologisch afbreekbare materialen die minder kwalijke neveneffecten veroorzaken dan klassieke materialen en die het genezingsproces zelfs kunnen bevorderen. Het ‘BioMiMedics’-project – dat kon rekenen op een Europese subsidie van 6,9 miljoen euro – leverde onder meer vier patenten en één spin-off op.

Vandaag worden in de medische wereld nog al te vaak klassieke materialen gebruikt die voor veel bijwerkingen (ontstekingen, stollingen en irritaties) zorgen. “Om biomaterialen te ontwikkelen die het herstelproces kunnen bevorderen en versnellen, moet je de medicatie gaan inbouwen in dat bio-afbreekbare materiaal zelf”, zegt prof. dr. Thomas Junkers (imo-imomec/UHasselt). “Daarvoor heb je vakkennis uit verschillende disciplines nodig. Je moet niet alleen een nieuw materiaal gaan ontwikkelen dat probleemloos kan worden ingebracht in het menselijk lichaam. Dat materiaal moet er ook voor zorgen dat de ingebouwde medicatie op de juiste plaats in het lichaam terechtkomt én stelselmatig wordt vrijgegeven. En al die ontwikkelingen gebeuren op nanoschaal.”

In het kader van BioMiMedics ontwikkelden imo-imomec-onderzoekers nieuwe bioafbreekbare polymeren. “Heel concreet gaat het om zogenaamde fosfoesters- en thioester-polymere-materialen”, legt professor Junkers uit. “Biomaterialen die bijzonder interessant kunnen zijn voor bedrijven die zich bezighouden mettissue engineering en drug delivery. Daarnaast werkten we bij imo-imomec ook verder aan een nieuwe generatie biosensoren die de medicijntoevoer in biodegraderende materialen beter kunnen monitoren.”

Lasertechniek

“Vóór je die nieuwe ontwikkelingen kan toepassen op mensen, moet je ze eerst grondig uittesten op cellen. Je moet nauwgezet monitoren hoe cellen reageren op dat nieuwe bioafbreekbare materiaal”, aldus prof. dr. Marcel Ameloot (BIOMED/UHasselt). “Lost het nieuwe materiaal echt volledig op? Of wordt het toch elders in de cel opnieuw opgestapeld? En bereikt de medicatie in dat nanopartikel effectief zijn doel? Aan de UHasselt hebben we – in het kader van dit project – een nieuwe ingenieuze lasertechniek second harmonic imaging ontwikkeld om de bewegingen van die partikels, zonder kleurstoffen, labelvrij zichtbaar te maken.”

Bionano

BioMiMedics was een succes, zeggen de onderzoekers. Prof. dr. Luc Michiels (BIOMED/UHasselt): “De voorbije vier jaar hebben we knappe stappen vooruit gezet in het onderzoek naar nieuwe bioafbreekbare biomaterialen. BioMiMedics gaf onze UHasselt-expertise op het domein van bionanotechnologie een flinke boost.” En de samenwerking houdt hier niet op. “Er staan al verschillende nieuwe, beloftevolle samenwerkingsprojecten in de stijgers. We zijn nu klaar voor die bionanotoekomst en dat is ook belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de lifesciencessector in de Euregio. Hoe sterker onze expertise, hoe dichter we staan bij nieuwe innovaties. En hoe groter onze wetenschappelijke relevantie voor bedrijven in de regio.”