“Ongevallen in het weekend en met jongeren halen vaker tv-journaals dan andere”    16 mrt 2015

“Ongevallen in het weekend en met jongeren halen vaker tv-journaals dan andere”
16 mrt 2015

Weekendongevallen en verkeersongevallen met jongeren komen gemakkelijker aan bod in de tv-journaals dan andere ongevallen. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Verkeersveiligheid (Universiteit Hasselt) en het Steunpunt Media (Universiteit Antwerpen). “De ernst, tijdstip en plaats van het ongeval, de leeftijd van de slachtoffers en type weggebruikers beïnvloeden de kans dat de media erover berichten”, aldus de onderzoekers.

Voor hun studie bekeken de onderzoekers alle items die in de periode 2006-2012 aan bod kwamen in de 19 uur-journaals van VRT en VTM. Daaruit blijkt dat de meeste letselongevallen het avondnieuws niet halen. “In totaal krijgt nog geen 1% van alle letselongevallen televisie-aandacht. Van de dodelijke verkeersongevallen komt echter 22,5% in het journaal. Verkeersongevallen kwamen in de periode 2006-2012 op VTM (849) ook meer aan bod dan op VRT (530)”, aldus de onderzoekers.

Bepaalde kenmerken beïnvloeden de kans op mediaberichtgeving. Zo blijkt dat ongevallen met dodelijke slachtoffers of met meerdere betrokkenen een grotere kans hebben om opgepikt te worden door het nieuws dan andere ongevallen. Dat geldt ook voor ongevallen met jonge slachtoffers. “Als een kind of een tiener overlijdt bij een ongeval, dan wordt de kans dat de tv-journaals over het ongeval berichten 2,5 (tiener) tot 3,5 (kind) keer zo groot”, concludeert de studie.

Als een 65-plusser sterft, verkleint die kans dan weer met een derde. En ongevallen met vrouwelijke dodelijke slachtoffers komen ongeveer 30% meer aan bod dan ongevallen waarbij uitsluitend mannen betrokken zijn.

Weekend versus week
De onderzoekers stelden ook vast dat dodelijke weekendongevallen (35% meer) nieuwswaardiger zijn dan dodelijke ongevallen tijdens de week. Ongevallen met motorrijders (46% minder) en bromfietsers (77% minder) komen systematisch minder gemakkelijk in het tv-nieuws. “Ongevallen met bussen (5 keer zo vaak) en vrachtwagens (dubbel zo vaak) komen verhoudingsgewijs veel frequenter in de journaals dan andere ongevallen. VRT en VTM berichten (2,5 keer) bovendien vaker over ongevallen op autosnelwegen dan over die op lokale wegen, wellicht omwille van de impact op het verkeer.”

Ook locatie speelt een rol. Ongevallen in de provincies West-Vlaanderen en Limburg komen minder gemakkelijk aan bod dan die in de provincie Antwerpen.

Beïnvloedende factoren die door de media het vaakst vermeld worden bij een ongeval, hebben vooral te maken met menselijk gedrag. “Controleverlies, rijsnelheid en alcoholgebruik worden het vaakst aangehaald als factoren die een rol speelden bij het ongeval.”

Perceptie
Berichtgeving over verkeersongevallen is niet onschuldig, aldus de onderzoekers. “Uit de studie blijkt dat er bepaalde, systematische vertekeningen zijn in de mediaberichtgeving over verkeersongevallen. Media geven ongevallen met bepaalde kenmerken veel aandacht, terwijl andere minder in beeld komen. Dit kan de perceptie van en attitude over risico’s in het verkeer beïnvloeden. Zo zouden mensen op basis van de berichtgeving het gevaar in het verkeer voor kinderen en tieners enigszins kunnen overschatten, terwijl ze dat voor pakweg motorrijders onderschatten.”

Het volledige rapport vindt u via www.steunpuntverkeersveiligheid.be en www.steunpuntmedia.be.