Platwormen sporen kankerverwekkende stoffen op    9 apr 2015

Platwormen sporen kankerverwekkende stoffen op
9 apr 2015

UHasselt-doctoraatsstudente An-Sofie Stevens heeft een snelle, goedkope test ontwikkeld om kankerverwekkende stoffen te detecteren met behulp van stamcellen in platwormen. “Met deze test, waarbij we de delende stamcellen van platwormen tellen na blootstelling, kunnen we het gebruik van proefdieren drastisch verminderen”, zeggen An-Sofie Stevens en haar promotor prof. dr. Karen Smeets (faculteit Wetenschappen, UHasselt).

Kankerverwekkende stoffen worden vandaag nog opgespoord via testen op knaagdieren. “Deze testen zijn niet enkel duur en tijdrovend, het gebruik van proefdieren ligt, omwille van ethische redenen, internationaal ook sterk onder vuur”, zegt An-Sofie Stevens. Zowel in Europa als in de VS zoeken wetenschappers naar alternatieve toxiciteitstesten om het gebruik van proefdieren te verminderen. “Alternatieve in-vitro testen (testen op gekweekte cellen, red.) kunnen weliswaar een groot aantal kankerverwekkende stoffen opsporen, maar ze falen vaak in de detectie van stoffen die indirect kankerverwekkend zijn.”

Stamcellen
Het UHasselt-onderzoeksteam ontwikkelde nu, in samenwerking met onderzoeker Maxime Willems van de UGent, een alternatieve in-vivo test met platwormen. “Platwormen zijn unieke organismen voor kankeronderzoek: ze beschikken namelijk over een groot aantal experimenteel toegankelijke stamcellen”, aldus An-Sofie Stevens. “Kankerverwekkende stoffen beïnvloeden de deling van deze stamcellen, een verandering die op een snelle en eenvoudige manier wordt opgevolgd in onze test. Door de delingspatronen te vergelijken, weten we of de bewuste stoffen direct of indirect kankerverwekkend zijn.”

“Deze toepassing kan het gebruik van proefdieren in kankeronderzoek sterk doen verminderen. Bovendien is de ontwikkelde test sneller en veel goedkoper dan huidige toxiciteitstesten. Zo is het onderhoud van platwormen minimaal. Ook die economische rendabiliteit maakt de test dus interessant”, zegt prof. dr. Karen Smeets, verbonden aan de faculteit Wetenschappen van de Universiteit Hasselt. De onderzoekers zullen nu nagaan of de test met platwormen ook kankerverwekkende stoffen kan opsporen die met behulp van de bestaande toxiciteitstesten doorgaans moeilijk te detecteren zijn.