Studenten industrieel ingenieur duiken de wereld in tijdens Internationale Dag    1 apr 2015

Studenten industrieel ingenieur duiken de wereld in tijdens Internationale Dag
1 apr 2015

Wat houdt een internationale carrière zoal in? Welke vaardigheden heb je nodig om in uiteenlopende culturen resultaten te boeken? En hoe kan je je als student voorbereiden op een buitenlandse loopbaan of stage? De ruim 330 eerste- en tweedejaarsstudenten industrieel ingenieur ontdekten het tijdens de Internationale Dag. Op het programma niet alleen lezingen en workshops, maar ook lessen Italiaans, Portugees en Chinees voor beginners.

De bachelorstudenten industrieel ingenieur konden tijdens de Internationale Dag onder meer gaan luisteren naar de ervaringen van oud-student Kobe Leysen, die met start-up Qompium in Berlijn mocht deelnemen aan het Grants4Apps-programma van de Duitse gigant Bayer. UHasselt-prof Luc Claesen toonde de ingenieurs in spe dan weer de mogelijkheden van/in Azië. Dr. Steven Lowette kwam vertellen over zijn werk in het CERN, het grootste laboratorium voor deeltjesfysica ter wereld. Ook vertegenwoordigers van onder meer DEME, GDF Suez, Datwyler en AB Inbev deelden hun buitenlandse ervaringen met de studenten en gaven hen zelfs carrièretips mee.

In het programma was er ook veel aandacht voor interculturele communicatie en diversiteit. Zo leerden de studenten tijdens een spel hoe ze met het ‘anders zijn’ van de mensen rondom hen kunnen omgaan. Ze konden ook aanschuiven voor initiatielessen Italiaans, Roemeens, Zweeds, Portugees en Chinees.

Ogen openen
De Internationale Dag kadert binnen Internationalisation@Home, dat studenten tijdens de opleiding de kans biedt om hun internationale en interculturele vaardigheden aan te scherpen. “Het is belangrijk dat onze studenten hun ogen openen voor wat er in de wereld leeft en dat ze beseffen dat ze in om het even welke job met andere culturen, talen en andere visies in contact zullen komen”, zegt prof. dr. Marc D’Olieslaeger, decaan van de faculteit Industriële ingenieurswetenschappen. “De wereld van een industrieel ingenieur stopt niet in Diepenbeek, Limburg of Vlaanderen. Met dit soort initiatieven willen we de internationale en interculturele competenties van onze studenten ontwikkelen, waardoor ze na hun studies onmiddellijk in een internationale werkomgeving inzetbaar zijn.”

De opleiding industrieel ingenieur is een gezamenlijke opleiding van de UHasselt en KU Leuven.