Studenten ‘slaan’ proffen K.O. tijdens Arena de Evolución    18 mrt 2015

Studenten ‘slaan’ proffen K.O. tijdens Arena de Evolución
18 mrt 2015

Wetenschappers en studenten traden op 17 maart – letterlijk – in de boksring. Tijdens Uppercut - Arena de Evolución op de agora van campus Diepenbeek gingen ze met elkaar in debat rond vijf actuele thema’s. Uiteindelijk trokken de studenten aan het langste eind: zij wonnen drie van de vijf debatten, al bleef het spannend tot het laatste woord.

‘Uppercut’ maakt deel uit van Arena de Evolución, een project rond de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. “Beide kennissystemen hebben elkaar altijd bevrucht. Kunst kan het onmogelijke scheppen”, zegt kunstenaar Koen Vanmechelen. Twee jaar geleden gaf Vanmechelen de aftrap voor het project in zijn Open University of Diversity in Hasselt. Tijdens een tweede arena in Arusha deden de Masaï hun manier van leven uit de doeken aan een groep wetenschappers en sociologen. Een derde arena met experten en kunstenaars, in november 2014, liep in Londen in de marge van de tentoonstelling ‘Darwin’s Dream’.

Bij de arena op campus Diepenbeek was een hoofdrol weggelegd voor studenten. In vijf debatten over verschillende thema’s (Immunity, Ecology & Climate, Fertility, Ethics and Diversity) legden zij de experten in de andere hoek op de rooster. Onder meer ‘superbaby’s’ en ‘superbacteriën’ passeerden daarbij de revue. Ook de vraag of onze klimaatambities niet (even) moeten wijken in tijden van economische crisis, kwam aan bod.

Knock-out
De studenten en proffen waren in de boksring aan elkaar gewaagd. De knock-out liet dan ook lang op zich wachten. Omdat het publiek na het vijfde en laatste debat géén uitsluitsel bracht, kreeg de jury het allerlaatste woord. Zij wezen de ronde – en dus de eindwinst – toe aan de studenten.

De ideeën en informatie die tijdens de arena’s voorbijkomen, worden verzameld in de Library of Collected Knowledge (L.O.C.K.) en eind mei op de Bienal de La Habana aan het publiek voorgesteld in een interactieve installatie aan de Universiteit van Havana.

“De kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap loopt als een rode draad door het werk van Koen Vanmechelen. Als UHasselt hebben we in het verleden dan ook al nauw met hem samengewerkt in diverse projecten. Dit debat over maatschappelijke uitdagingen als diversiteit, gezondheid en klimaat, met een centrale rol voor onze studenten, past perfect in die samenwerking”, aldus prof. dr. Piet Stinissen, decaan faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen.

Cubalaya’s
Die ‘bibliotheek’ vormt slechts één luik binnen Arena de Evolución. Daarnaast is er nog het Cubalaya Center, een installatie met Cubalaya’s. Deze Cubaanse kippensoort verdween in de jaren zestig volledig van het eiland. Koen Vanmechelen stootte tijdens een bezoek aan de VS op de bedreigde soort, nam een aantal eieren mee naar België en startte een kweekprogramma. Met het Cubalaya Center wil hij de Cubanen ‘hun kip’ terugbezorgen.