TEW-studenten zamelen 6.145 euro in voor Music For Life     7 jan 2015

TEW-studenten zamelen 6.145 euro in voor Music For Life
7 jan 2015

Tweedejaarsstudenten TEW hebben met hun Music For Life-acties in totaal 6.145,34 euro ingezameld. De acties – onder meer een 24-urenblokmarathon, perenverkoop en inzameling van lege batterijen – kaderden in een opdracht binnen het vak Micro-economie 2. “Die 6.145 euro is meer dan het dubbele van het minimale bedrag dat studenten moesten inzamelen en fors meer dan het ingezamelde bedrag vorig academiejaar (3.418 euro)”, zegt dr. Tom Kuppens, verbonden aan de onderzoeksgroep Milieueconomie.

De tweedejaarsstudenten TEW zetten in totaal 25 activiteiten op touw in de aanloop naar Music For Life. De 24-studeermarathon op campus Diepenbeek (t.v.v. ‘Laat Laos Leren’) bracht 752,23 euro in het laatje. De verkoop van overschotten appels en peren aan bedrijven leverde dan weer 647,20 euro op. Het bedrag gaat naar de voedselbanken. De verkoop van pompoensoep op de markt in Sint-Truiden (t.v.v. het Kinderkankerfonds) leverde eveneens een mooie som op: 670,90 euro.

Koeien melken
Studente Martine Groenen wist dan weer – in haar eentje – 485,07 euro in te zamelen met een gezamenlijke warming-up bij Atletiekclub Lanaken. Zij koos voor ‘Make A Wish’ als goed doel. Een van de origineelste acties was ongetwijfeld die van Peter Leurs: deze TEW-student liet zich sponsoren om koeien te melken. ‘Milking Cows For Life’ (t.v.v. Tearfund) was goed voor 610 euro.

Vorig academiejaar zamelden de TEW-studenten van de UHasselt meer dan 3.400 euro in voor Music For Life en Meneer Konijn. Ook toen maakten de acties deel uit van het vak Micro-economie. Dr. Tom Kuppens: “Ik sluit de cursus altijd af met marktfalingen en externe effecten (kosten die door derden gedragen worden, zoals milieuvervuiling). Tijdens mijn laatste les houd ik dan een sensibiliserend college over maatschappelijk verantwoord ondernemen, of MVO.”

Aan dat thema is ook een examenvraag gekoppeld die studenten kunnen voorbereiden. “Ze moeten op zoek naar literatuur én een voorbeeld uitwerken van een bedrijf dat MVO in zijn organisatie doorvoert. Als alternatieve opdracht voor die examenvraag mogen de studenten zelf de handen uit de mouwen steken. Daarbij moeten ze óók aantonen in hoeverre hun actie binnen de MVO-principes past.”

Van de 133 studenten kozen er dit jaar 92 voor die alternatieve opdracht. “Nochtans kruipt in die opdracht meer tijd en moeite, wat het enthousiasme van de studenten om iets te ondernemen voor het goede doel onderstreept”, aldus dr. Kuppens.