Technologisch ‘maaklabo’ moet STEM-opleidingen boost geven    22 jan 2015

Technologisch ‘maaklabo’ moet STEM-opleidingen boost geven
22 jan 2015

De Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL hebben vandaag (woensdag 21 januari) Makerspace officieel gelanceerd. Makerspace@PXL/UHasselt is een nieuw, multidisciplinair technologisch ‘maaklabo’ voor het grote publiek op de Technologiecampus (gebouw H) in Diepenbeek. “Vlaanderen kampt met een tekort aan wetenschappelijke en technische profielen. Met initiatieven zoals Makerspace willen we méér jongeren warm maken voor de zogenaamde STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics), en zo onze Vlaamse kenniseconomie helpen versterken”, zegt rector Luc De Schepper.

De ambitie is om van Makerspace het kloppende hart te maken van een ‘tech and science driven community’, een publiek dat gebeten is door wetenschappen en technologie. De deuren van Makerspace staan open voor jong en oud: kinderen lager en secundair onderwijs, leerkrachten, technische en creatieve studenten, startende ondernemers, bedrijven, de doe-het-zelfhobbyist… In het technologisch ‘maaklabo’ kunnen ze (samen) experimenteren met een 3D-printer en lasercutter of een technologieworkshop of bijscholing bijwonen.

“Vlaanderen kampt met een chronisch tekort aan technische en wetenschappelijke profielen. Als we onze kenniseconomie willen versterken, dan moeten we méér jongeren warm maken voor wiskunde, exacte wetenschappen, technologie of het ingenieursvak, de zogenaamde STEM-richtingen. Voor kinderen is Makerspace alvast de ideale plek om die STEM-microbe te pakken te krijgen”, zegt prof. dr. Luc De Schepper, rector van de UHasselt.

Ook voor studenten en onderzoekers van Hogeschool PXL en UHasselt biedt het project echter unieke kansen. “Technologie valt vandaag niet langer in hokjes op te delen. Een auto is mechanica, pneumatica, hydraulica, elektronica én ICT. Makerspace creëert mogelijkheden voor interdisciplinaire samenwerking, bijvoorbeeld tussen techniek, ingenieurswetenschappen, architectuur en kunsten”, aldus Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL.

De inschrijvingen voor de Makerspace-workshops lopen alvast als een trein. “Alle geplande workshops voor leerlingen uit het lager onderwijs zijn volgeboekt”, aldus Tom De Weyer (coördinator Makerspace@PXL/UHasselt).

Subsidie
Voor de realisatie van Makerspace@PXL/UHasselt ontvingen beide instellingen in 2014 een eenmalige subsidie van 100.000 euro vanwege de Vlaamse overheid (departement EWI). Alle andere kosten (personeel, aanpassingswerken, website en communicatie) worden gedragen door Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt.