UHasselt begeleidt topsportleerlingen Sint-Jan Berchmanscollege    13 sep 2015

UHasselt begeleidt topsportleerlingen Sint-Jan Berchmanscollege
13 sep 2015

Sinds dit schooljaar worden topsportleerlingen van het Sint-Jan Berchmanscollege voor het behalen van hun topsportstatuut begeleid door het UHasselt Sportmedisch Adviescentrum Adlon. De leerlingen ondergaan er deze maand sportmedische testen met o.m. hartcontroles, krachtmetingen en inspanningstesten. Adlon voldoet sinds kort aan de criteria van de Vlaamse sportfederaties om dergelijke testen te mogen afnemen.

Om in een topsportschool te kunnen starten, moeten leerlingen een topsportstatuut hebben. Topsportleerlingen moeten elk jaar een sportmedische keuring ondergaan om dat statuut te kunnen/mogen behouden. “Het topsportstatuut maakt het gemakkelijker om sport op hoog niveau en studies te combineren”, zegt Luk Verstraeten van het Sint-Jan Berchmanscollege in Genk. “Zo hebben onze leerlingen recht op een aantal gewettigde dagen afwezigheid voor wedstrijden, toernooien of stages. Ze krijgen eveneens de mogelijkheid om hun lessen te spreiden, zodat ze geen enkele training missen.”

De topsportschool van het Sint-Jan Berchmanscollege beschikt over alle faciliteiten om de jonge talenten te begeleiden, met zelfs een heus sportcentrum (inclusief kunstgrasveld, sporthal, zwembad en sportbos met Finse piste). Luk Verstraeten: “Er is uiteraard veel aandacht voor sport-specifieke vorming, onder leiding van toptrainers. Maar we zorgen ook voor een strakke opvolging van studieresultaten en -houding. Het is een win-winsituatie voor de speler, club en federatie.”

Onder meer Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Divock Origi, Julie Biesmans en Davina Philtjens zaten op de schoolbanken van het Sint-Jan Berchmanscollege.

KRC Genk
In september leggen 45 leerlingen (jongens en meisjes) hun medische testen af bij het UHasselt Sportmedisch Adviescentrum Adlon (faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen). “We doen onder meer hartcontroles, krachtmetingen en inspanningstesten. We bepalen ook de lichaamssamenstelling van de leerlingen”, zegt prof. dr. Bert Op ’t Eijnde. “De resultaten worden overigens niet enkel gebruikt om de sportprestaties van deze topsporters te evalueren en/of te verbeteren, maar dienen ook voor wetenschappelijk onderzoek.”

Het is voor het eerst dat de Genkse topsportschool een beroep doet op de UHasselt voor de medische proeven, in het verleden werden die afgelegd aan de KU Leuven. Het UHasselt Sportmedisch Adviescentrum Adlon heeft in de afgelopen jaren een stevige reputatie opgebouwd binnen de sportwereld. Zo trokken de spelers van KRC Genk, STVV en Westerlo en de handballers van Initia Hasselt al naar campus Diepenbeek voor hun fysieke proeven. Adlon begeleidt daarnaast ook topsporters uit andere sporttakken.

(Foto: archiefbeeld)