UHasselt bekroont jong wetenschappelijk talent met 'Young Scientist Award'    11 mei 2015

UHasselt bekroont jong wetenschappelijk talent met 'Young Scientist Award'
11 mei 2015

Helder Clerx en Wout Goesaert (JVS Descartes Genk) hebben de ‘Young Scientist Award’ in de wacht gesleept. Met deze prijs bekroont de UHasselt het creatiefste (zelfgemaakte) filmpje over een wetenschappelijk onderwerp naar keuze. In hun video legden de winnaars het Archimedes-principe van zinken en drijven uit met een golfbal, gezouten water en zeep. De award werd uitgereikt tijdens het Science Festival, dat de UHasselt zaterdag (9 mei) voor het eerst organiseerde.

In de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Zweden zijn wetenschapsfestivals al jaren in trek. “Met deze eerste editie van het UHasselt Science Festival willen we jongeren, op een toegankelijke wijze en in ongedwongen festivalsfeer, aansporen om hun ontluikende interesse in wetenschap met elkaar te delen”, zegt prof. dr. Karin Coninx, decaan faculteit Wetenschappen van de UHasselt. Science Festival richt zich tot leerlingen lager en secundair onderwijs, maar ook studenten, ouders en grootouders waren zaterdag meer dan welkom.

Meer dan 50 leerlingen secundair onderwijs schreven zich in voor de ‘Young Scientist Award’-competitie. In de Hall of Fame toonden de jonge brains hun talent met zelfgemaakte videofilmpjes waarin ze onder meer lieten zien hoe je je eigen hand in een toorts verandert zonder jezelf te verbranden of hoe je een meloen laat ontploffen met een simpel elastiekje. Een jury beoordeelde de inzendingen op wetenschappelijke correctheid, duidelijkheid en originaliteit.

Golfbal en zeep
De keuze viel uiteindelijk op Helder Clerx en Wouter Goesaert (van de sterrenkunde-jeugdvereniging JVS Descartes Genk) die in hun filmpje het principe van drijfvermogen uitlegden met een golfbal, gezouten water en zeep. “Helder en Wouter slaagden erin om een moeilijk concept op een eenvoudige manier en met veel enthousiasme aan de man te brengen, waarbij ze ook het publiek betrokken”, zegt juryvoorzitter Martijn Peters.

De winnaars kregen een diploma mee naar huis, een VIP-arrangement voor Makerspace (het techlabo van UHasselt en Hogeschool PXL), een EOS-abonnement, UHasselt-hoodie én een dagtrip naar Parijs (inclusief bezoek aan het wetenschapsmuseum).

Wetenschap ‘headliner’
De UHasselt serveerde het publiek tijdens haar allereerste Science Festival ook talks over (onder meer) de zoektocht naar een nachtzwaluw die geen mens heeft gezien, de aurora-expeditie van de UHasselt, de onvoorspelbaarheid van de ebola-uitbraak en het robot-tijdperk. Auteur en patholoog-anatoom Johan Van Robays kwam vertellen over pionier Andreas Vesalius. Daarnaast was er nog een ‘Science Fair’ met interactieve proefjes en weten(sc)hapjes.

“Het Science Festival van de UHasselt wil de enthousiaste sfeer oproepen van een muziekfestival. Alleen is niet de muziek, maar wetenschap headliner”, aldus prof. dr. Jean Manca.

Bekijk het winnende filmpje via http://youtu.be/wv3pykjSx50