UHasselt houdt grote rampoefening op campus Diepenbeek    21 mei 2015

UHasselt houdt grote rampoefening op campus Diepenbeek
21 mei 2015

Donderdag (21 mei) hield de UHasselt een grootschalige rampoefening op campus Diepenbeek. Daarbij werd een explosie in een labo gesimuleerd. Aan de oefening namen de brandweer van Hasselt, de Dienst 100/112, Rode Kruis Vlaanderen (afdeling Limburg), het Jessa Ziekenhuis en politiezone HaZoDi deel.

De rampoefening ensceneerde een explosie in een biologisch labo in het hoofdgebouw (gebouw D) op campus Diepenbeek – met 2 doden, 2 zwaargewonden en tal van lichtgewonden tot gevolg. “Zodra het intern noodplan actief werd, stonden onze interne diensten paraat. In totaal 54 hulpverleners verleenden bijstand. Leden van de eerste interventieploeg, 109 in totaal, speurden naar achtergebleven personen. Er werd ook een crisiscentrum opgericht”, zegt UHasselt-preventieadviseur Pieter Gregoor. Voor de oefening werden personeelsleden én studenten ingeschakeld als ‘acteur’.

Preventiebeleid toetsen
Met de oefening wil de UHasselt haar intern noodplan toetsen aan een reële situatie. “De UHasselt is een grote organisatie, met 5.800 studenten en 1.200 personeelsleden. We willen bouwen aan een universiteit waar het aangenaam studeren en werken is, veiligheid staat dan ook centraal”, zegt rector Luc De Schepper. “Om het preventiebeleid kracht bij te zetten en de veiligheid van alle bezoekers en personeelsleden van de UHasselt te verhogen, is het nodig dat we dit beleid dan ook testen en evalueren. Deze rampoefening vormt een ideaal evaluatiemoment.”

Aan de rampoefening nemen verschillende partners deel: de brandweer van Hasselt, de Dienst 100/112, de Limburgse afdeling van Rode Kruis Vlaanderen, het Jessa Ziekenhuis en politiezone HaZoDi. Pieter Gregoor: “Zowel voor interne als externe hulpverleners is de oefening een verrijking. De UHasselt huisvest, naast auditoria en leslokalen, immers tal van chemische, biologische, nucleaire en fysische laboratoria.”