UHasselt-opleiding handelswetenschappen schiet uit de startblokken    16 sep 2015

UHasselt-opleiding handelswetenschappen schiet uit de startblokken
16 sep 2015

Vandaag (woensdag 16 september) is de opleiding handelswetenschappen officieel uit de startblokken geschoten. Tijdens een introductiedag maakten de 158 ingeschreven eerstejaarsstudenten onder meer kennis met hun medestudenten, docenten, mentoren en studentenverenigingen. “Met deze nieuwe opleiding kunnen we ons economisch gericht aanbod vervolledigen”, zegt rector Luc De Schepper. Een speciaal welkom was er voor Shirley Bloemen, de eerste studente die zich afgelopen zomer voor handelswetenschappen inschreef: zij kreeg een UHasselt-hoodie én boekenpakket.

De opleiding handelswetenschappen vloeit rechtstreeks voort uit het SALK-plan. Tot dit academiejaar moesten Limburgse studenten naar Antwerpen of Brussel om handelswetenschappen te studeren. “In een regio waarin het bedrijfsleven schreeuwt om zulke profielen, is die braindrain een drama. Maar met deze nieuwe opleiding heeft de UHasselt weer wat meer slagkracht gekregen om die hersenvlucht helpen tegen te gaan”, aldus prof. dr. Luc De Schepper, rector van de UHasselt.

“Handelswetenschappers worden, net als industrieel ingenieurs, opgeleid tot doeners die ook beleidsmatig aan het stuur kunnen en willen zitten. In het programma is er minder aandacht voor het ‘waarom’ en iets meer voor het ‘hoe’ én voor de bedrijfspraktijk”, zegt prof. dr. Piet Pauwels, decaan van de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen.

De studenten handelswetenschappen volgen nu nog les op campus Diepenbeek, maar krijgen in september 2017 een nieuwe stek op de site van de Oude Gevangenis (campus Hasselt). Tot die tijd blijft de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen zowel voor onderwijs als onderzoek op campus Diepenbeek. In september 2018 zou dan weer de masteropleiding handelswetenschappen opgestart worden, zodat deze eerste lichting het hele traject aan de UHasselt kan lopen.

Speciaal welkom
De eerste student die zich afgelopen zomer inschreef voor handelswetenschappen kreeg woensdag trouwens een speciaal welkomstpakket, inclusief UHasselt-hoodie en boeken. “In december al wist ik dat ik handelswetenschappen aan de UHasselt wilde studeren. Ik heb daarna ook niet meer naar andere opleidingen gezocht”, aldus Shirley Bloemen die in juni afstudeerde aan het Don Boscocollege van Hechtel. “De link met de bedrijfspraktijk in de opleiding sprak me meteen aan. Ik zou later dan ook het liefst het bedrijfsleven in willen stappen”, zegt de kersverse UHasselt-studente.

Ook de andere UHasselt-opleidingen nodigen hun eerstejaarsstudenten dezer dagen trouwens uit voor een introductiedag. In totaal gaat het om zo’n 1.560 18-jarigen. Op het programma staan niet alleen rondleidingen op de campussen, maar ook presentaties over het onderwijs én ‘netiquette’-lessen waarin de studenten enkele do’s en don’ts van e-mailen met professoren en stafleden meekrijgen.

Een volledig overzicht van alle introductiedagen vindt u op www.uhasselt.be/introductiedagen.