UHasselt-prof krijgt beurs van Google voor onderzoek naar navigatie via draagbare toestellen    25 feb 2015

25 feb 2015

UHasselt-prof Johannes Schöning heeft een ‘Google Faculty Research Award’ in de wacht gesleept voor zijn onderzoek naar het gebruik van draagbare navigatieapparaten voor voetgangers. De Faculty Research Awards zijn schenkingen van Google om het werk van vooraanstaande professoren aan topuniversiteiten te ondersteunen. “In dit UHasselt/iMinds-project willen we het gebruik van navigatietoepassingen op de kleine schermen van wearables verder onderzoeken”, aldus prof. dr. Schöning. Het is de tweede keer in zijn carrière dat hij de Google-beurs binnenrijft.

Wearables zijn toestelletjes met kleine schermen die je op het lichaam kan dragen, bijvoorbeeld in kledingstukken of om de pols”, zegt dr. Johannes Schöning, docent van de vakgroep informatica aan de UHasselt. “In dit UHasselt/iMinds-project willen we bekijken hoe we de klassieke, tweedimensionale routevisualisaties kunnen omvormen voor gebruik op die draagbare toestelletjes. Daarnaast willen we nieuwe, intuïtieve interactietechnieken ontwikkelen die een voetganger kan gebruiken bij navigatie met behulp van een smartwatch of andere wearables zoals Google Glass.”

800 voorstellen uit 55 landen
Met haar Faculty Research Awards wil Google vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek in informatica, ingenieurswetenschappen en aanverwante gebieden ondersteunen. Google biedt professoren twee keer per jaar de kans om een projectvoorstel in te dienen voor de Faculty Research Awards. In de laatste ronde van oktober 2014 ontving de internetreus bijna 800 voorstellen uit 55 verschillende landen. Na expert reviews en commissiegesprekken besloot Google om 122 projecten te financieren – waarvan slechts 20% van de totale financiering werd toegekend aan universiteiten buiten de VS.

Over dr. Johannes Schöning
Dr. Johannes Schöning is sinds 2012 verbonden aan de UHasselt. Hij is actief in het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM), het ICT-onderzoeksinstituut van de universiteit en partner in iMinds. Schönings onderzoeksgebied is mens-machine-interactie (human computer interaction, HCI) – één van EDM’s kerncompetentiedomeinen, met een focus op nieuwe methoden en interfaces om te navigeren door ruimtelijke informatie. In het algemeen ontwerpt, ontwikkelt en test dr. Schöning user interfaces die mensen helpen om de dagelijkse taken efficiënter op te lossen.

Dr. Johannes Schöning ontving in 2013 een eerste Google Faculty Award voor zijn onderzoek naar navigatie op mobiele apparaten. Twee jaar geleden kreeg hij ook al de prestigieuze ACM Eugene L. Lawler Award, samen met Thomas Bartoschek. Vooraleer Johannes Schöning bij de UHasselt aan de slag ging, werkte hij voor het Innovative Retail Laboratory van het Duitse Onderzoekscentrum voor Kunstmatige Intelligentie (DFKI) in Saarbrücken.

Meer informatie over de Google Faculty Research Awards vindt u via http://research.google.com/university/relations/research_awards.html