UHasselt start in september 2015 met handelswetenschappen    30 jan 2015

UHasselt start in september 2015 met handelswetenschappen
30 jan 2015

De Universiteit Hasselt start in september 2015 met de opleiding handelswetenschappen. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft daarvoor het groene licht gegeven. “Met deze nieuwe opleiding kunnen we ons economisch gericht aanbod aan de UHasselt vervolledigen”, zegt rector Luc De Schepper.

Vandaag moeten Limburgse studenten naar Brussel en Antwerpen om handelswetenschappen te studeren. “Nochtans is er bij het Limburgse bedrijfsleven veel vraag naar dit type gediplomeerden”, zegt rector Luc De Schepper. Ook in het SALK-rapport werd erop gewezen dat die braindrain naar andere provincies schadelijk is voor het Limburgse bedrijfsleven. Het plan pleitte dan ook voor een praktijkgerichte economische opleiding in Limburg. Met de opleiding handelswetenschappen komt die er nu.

“Handelswetenschappers worden, net als industrieel ingenieurs, opgeleid tot doeners die ook beleidsmatig aan het stuur kunnen en willen zitten. In het programma is er minder aandacht voor het ‘waarom’ en iets meer voor het ‘hoe’ én voor de reële bedrijfscontext”, zegt prof. dr. Piet Pauwels, decaan van de faculteit Bedrijfseconomische wetenschappen.

De UHasselt start in september 2015 met de bacheloropleiding. De Vlaamse Regering moet het groene licht van de NVAO nu nog bekrachtigen. Een deel van de opleiding wordt ingevuld door de KU Leuven. De masteropleiding in de handelswetenschappen zal (naar alle waarschijnlijkheid) dan in september 2018 worden opgestart, zodat de eerste lichting het hele traject aan de UHasselt zal kunnen lopen.