UHasselt-studenten trekken naar Astana voor internationale architectuurwedstrijd    29 apr 2015

29 apr 2015

UHasselt-architectuurstudenten Robbe De Geynt, Nathalie Kavse, Philippe Breels, Marie Frioni, Michelle Vrolix en Lien Raskin houden in mei de Belgische eer hoog op de internationale architectuurwedstrijd ‘ISOVER Multi-Comfort House Student Contest’. De twee teams wonnen gisteren (dinsdag 28 april) de Belgische ‘voorronde’ met hun ontwerp van een duurzaam woonproject in Astana, Kazachstan.

Met de internationale ‘ISOVER Multi-Comfort House Student Contest’ wil ISOVER – marktleider in isolatie – onderwijsinstellingen en studenten uit verschillende landen laten kennismaken met en ervaring opdoen in het ontwerpen van Multi-Comfort-gebouwen. Dat zijn gebouwen met een zeer laag energieverbruik, gekoppeld aan een hoog thermisch, akoestisch en lichtcomfort, een gezond binnenklimaat en een hoge duurzaamheid.

Voor deze elfde editie worden deelnemers uit 23 landen uitgedaagd om een woonproject (met 320 eenheden) in de Kazachse hoofdstad Astana te ontwerpen. “De studenten moeten daarbij niet alleen rekening houden met de normen van Multi-Comfort House, maar ook met het extreme klimaat: in Astana schommelen temperaturen van min 52 tot plus 43 graden. Er is maar één maand zonder vriesweer”, aldus de organisatoren.

Competitiegeest
Elk land mag twee projecten afvaardigen naar de architectuurwedstrijd. Voor de tweede keer op rij wordt ook de Belgische driekleur verdedigd. “Aan de voorronde namen vijf UHasselt-teams deel. Voor onze studenten is zo’n wedstrijd een goede aanvulling op én leuke afwisseling met hun reguliere praktijkopdrachten. Deelname werkt ook versterkend voor hun afstudeerproject, zowel op het vlak van conceptueel als contextueel denken”, aldus Danny Windmolders, docent aan de faculteit Architectuur en kunst van de UHasselt. Die competitiegeest is vandaag ook gegeerd goed bij bureaus. “De studenten die vorig jaar aan de wedstrijd deelnamen, hebben intussen mooie stages weten te versieren bij belangrijke bureaus.”

Karavanserai en spaghettislierten
De Belgische jury kende de eerste prijs toe aan het ontwerp van masterstudenten Robbe De Geynt, Nathalie Kavse en Philippe Breels. Het team inspireerde zich op een stedenbouwkundig concept uit Kazachstan, de karavanserai (een overnachtingsplek voor karavanen, red.). De tweede prijs ging naar het team met Marie Frioni, Michelle Vrolix en Lien Raskin. Hun stedenbouwkundig concept deed de juryleden “aan spaghettislierten” denken.

“De twee projecten gaan verder dan de opdracht van de wedstrijd – bouw een aantal blokken – en beantwoorden de vraag hoe men in een stad die op zoek is naar identiteit, in een extreem klimaat aan duurzame woningbouw kan doen”, aldus de jury.

De studenten trekken van 27 tot 30 mei naar Astana, waar ze hun ontwerpen mogen voorstellen en meedingen naar de ‘ISOVER Multi-Comfort House Student Award’.