UHasselt verwelkomt vier nieuwe eredoctoren op Dies Natalis    28 mei 2015

UHasselt verwelkomt vier nieuwe eredoctoren op Dies Natalis
28 mei 2015

De UHasselt heeft op donderdag 28 mei – Dies Natalis – eredoctoraten uitgereikt aan Jeremy Rifkin, Emmanuel de Merode, John Lloyd Provis en Richard Bardgett. “Het werk van onze vier nieuwe eredoctoren verraadt niet alleen een groot engagement voor méér duurzaamheid in onze economie en onze wereld. In hun domein verzetten ze elk ook bakens en veranderen ze onze manier van denken, werken en zelfs leven”, aldus rector Luc De Schepper tijdens de ceremonie in de Oude Gevangenis.

Dies Natalis (‘geboortedag’) is traditioneel dé dag waarop de UHasselt eredoctoraten uitreikt. Dit jaar gebeurde dat onder het thema Sustainable world, smart entrepreneurship: de universiteit wil haar nieuwe doctores honoris causa eren voor de manier waarop zij – via hun werk en onderzoek – vraagstukken rond duurzaamheid aanpakken en daarbij concrete oplossingen aanreiken.

Rector Luc De Schepper opende de ceremonie. “Onze nieuwe eredoctoren hebben gemeen dat ze niet in de looplijnen van de geschiedenis denken en handelen. Elk op hun eigen manier verzinnebeelden ze de overgang naar een andere, duurzame samenleving”, zo zei hij. Daarna ging de rector over tot het uitreiken van de eredoctoraten.

De faculteit Industriële ingenieurswetenschappen droeg prof. dr. John Lloyd Provis (University of Sheffield) voor als eredoctor. Professor Provis is een internationaal erkende pionier in het onderzoek naar geopolymeren (substituut voor cement en mortel, met een verminderde CO2-uitstoot) en andere bouwmaterialen. In 2013 nog werd hij voor zijn werk bekroond met de prestigieuze ‘RILEM Robert L’Hermite Medal’.

De faculteit Rechten eerde dr. Emmanuel de Merode voor zijn inspanningen rond de bescherming van het Virunga National Park in Congo. In die harde strijd tegen stropers, rebellen en de (olie)industrie heeft De Merode zowel oog voor de noden van de bewoners in en rond het park als voor de vereiste wetshandhaving. Orlando von Einsiedel legde zijn moedige engagement vast in de documentairefilm ‘Virunga’.

Prof. dr. Richard D. Bardgett (University of Manchester), een voordracht van de faculteit Wetenschappen, levert baanbrekend onderzoek naar de impact van het bodemleven op het functioneren van landecosystemen. Hij publiceerde meer dan 200 artikelen (o.m. in Nature en Science), twee veelgeprezen boeken en is redacteur van een aantal wetenschappelijke tijdschriften rond ecologie.

Het instellingseredoctoraat werd dit jaar uitgereikt aan Jeremy Rifkin. De Amerikaanse econoom is een van de belangrijkste hedendaagse denkers in het globale duurzaamheidsdebat. Rifkin heeft twintig bestsellers op zijn naam staan en adviseerde o.m. de Europese Commissie en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Elke eredoctor ontving een diploma en de universiteitsmedaille, met het opschrift ‘Knowledge in action’ – de slagzin van de UHasselt.

Boterhammen op de agora
Tijdens de Dies Natalis werden niet alleen eredoctoraten uitgereikt. Er was ook de traditionele ‘stoet der togati’ op campus Hasselt, een concert door het Zomeropera-orkest én gastlezingen voor onderzoekers en studenten. Op campus Diepenbeek kregen studenten én personeelsleden tijdens Boterhammen op de agora dan weer de kans om hun muzikaal talent te tonen.