UHasselt viert Dag van de Wetenschap    23 nov 2015

UHasselt viert Dag van de Wetenschap
23 nov 2015

Enkele honderden bezoekers zakten afgelopen zondag (22 november) af naar campus Diepenbeek voor ‘Dag van de Wetenschap’. Onderzoekers hadden een waaier van workshops en demo’s op touw gezet. Zo bouwden kinderen, samen met hun grootouders, een eigen stad en gingen ze aan de slag met minirobots. Op de Wetenschapsmarkt konden bezoekers in de ‘Planeterrella’ dan weer een heuse aurora (poollicht) aanschouwen.

“Met Dag van de Wetenschap willen we jong en oud aan de hand van proefjes en demonstraties laten zien hoezeer wetenschap en technologie in alle naden en kieren van ons dagelijks leven zitten”, zegt Els Smeyers (Wetenschapscommunicatie UHasselt).

Tijdens ‘Op WetenStap’ namen kinderen tussen 6 en 12 jaren oma en opa mee op sleeptouw langs tal van proefjes en opdrachten. Zo leerden ze een bende criminelen oprollen én berechten met de hulp van een ‘echte’ rechter en advocaat. De deelnemertjes mochten ook hun ideale stad bouwen. Ook stond er een workshop ‘muziek maken’ (met fruit!) en ‘minirobots bedenken’ op het programma.

Poollicht kijken
Eén van de blikvangers op de Wetenschapsmarkt was de ‘Planeterrella’: een installatie waarin bezoekers konden kennismaken met het kleurrijke aurora-schouwspel. CMK-onderzoekers toonden dan weer hoe je planten kan inzetten om vervuilde bodems te reinigen. Bezoekers ontdekten ook de mogelijkheden van nanotechnologie in medische toepassingen én de geheimen van een goede verpakking. Ook was er veel aandacht voor zorgapps en ‘mobile health’.

Ook elders op campus Diepenbeek trok ‘Dag van de Wetenschap’ veel volk. Zo zette IMOB de deuren open voor iedereen die zijn rijvaardigheid wilde demonstreren. In het technologisch labo Makerspace@PXL/UHasselt kon de creatieveling dan weer aan de slag met de 3D-printer en lasercutter en zijn eigen kerstversiering maken.

STEM-ambassadeur
Rector Luc De Schepper, algemeen directeur Ben Lambrechts en Willy Claes ondertekenden ook een STEM-Charter. Daarmee willen de UHasselt, Hogeschool PXL en AUHL hun engagement als ‘STEM-ambassadeur’ onderstrepen. De instellingen verbinden zich ertoe om nóg sterker in te zetten op het warm maken van jong én oud voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.

www.uhasselt.be/dagvandewetenschap