UHasselt voert onderzoek naar fysieke fitheid voetballers    30 jun 2015

UHasselt voert onderzoek naar fysieke fitheid voetballers
30 jun 2015

De UHasselt voert momenteel onderzoek naar de inspanningscapaciteit van voetballers. “Inspanningscapaciteit – of fysieke fitheid – is een belangrijke prestatiebepalende factor. In ons onderzoek willen we nagaan welke test het meest geschikt is om fysieke fitheid van voetballers te meten. Als je daar een goed beeld van krijgt, kan je gerichter trainen en eventueel bijsturen”, zegt prof. dr. Bert Op ’t Eijnde, verbonden aan het REVAL Rehabilitation Research Center en het Adlon Sportmedisch Adviescentrum. Aan het onderzoek nemen profs, semiprofs en amateurs deel.

Het onderzoeksproject startte een jaar geleden. “Het meten van de inspanningscapaciteit gebeurt doorgaans aan de hand van labotesten of veldtesten. Met dit onderzoek willen we nagaan welk type inspanningstest de fysieke fitheid van voetballers nu het best meet én hoe betrouwbaar veldtesten zijn. We bekijken ook in welke mate het resultaat van de metingen afhankelijk is van het niveau van de voetbalspeler”, zegt professor Bert Op ’t Eijnde (faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen).

Aan het onderzoek nemen zowel profs, semiprofs als amateurs deel. “Het afgelopen jaar voerden we al testen uit bij de A-kern van STVV, de beloften van Westerlo en de spelers van SC Donk. Momenteel nemen Sporting Hasselt en de beloften van STVV deel aan het onderzoek, in augustus volgt nog KFC Diest.”

Met de testresultaten krijgen de club en hun coaches een beter zicht op de huidige fysieke conditie (basisconditie, trainingsdrempels, verzuringprofiel) van hun spelers. “Tijdens de competitievoorbereiding kan dan, op basis van de resultaten, bijvoorbeeld bijgestuurd worden via individuele trainingen of trainingen in groep”, aldus nog prof. dr. Op ’t Eijnde.

De TVL-reportage kunt u hier bekijken.

Archieffoto: Inspanningstesten bij Adlon.