UHasselt/BIOMED zet eerste stap in samenwerking met Finse BioMediTech    16 nov 2015

UHasselt/BIOMED zet eerste stap in samenwerking met Finse BioMediTech
16 nov 2015

UHasselt-onderzoeksinstituut BIOMED en het Finse onderzoekscentrum BioMediTech gaan de krachten bundelen. Maandag (16 november) ondertekenden rector Luc De Schepper en BioMediTech-directeur Hannu Hanhijärvi een ‘Memorandum of Understanding’. Dat akkoord maakt de weg vrij voor onder meer de uitwisseling van studenten en samenwerking op vlak van onderzoek. De ondertekening vond plaats tijdens het bezoek van Finse ondernemers aan Corda Campus in Hasselt.

In de afgelopen jaren bouwden Limburgse overheden, bedrijven en kenniscentra nauwe banden uit met Finland – een land dat over heel wat bedrijven in de medische- en zorgtechnologie beschikt. “Het is belangrijk dat de UHasselt haar internationaal netwerk uitbreidt en meehelpt aan het bouwen van bruggen tussen Limburg en het buitenland”, zegt rector Luc De Schepper.

In het ‘Memorandum of Understanding’ spreken het Biomedisch Onderzoeksinstituut en BioMediTech onder meer af om in te zetten op de uitwisseling van studenten en samen te werken rond researchprojecten. BioMediTech is een instituut van de University of Tampere (UTA) en Tampere University of Technology (TUT). Meer dan 250 wetenschappers voeren er onderzoek naar onder meer biosensoren, biotechnologie, moleculaire biologie, genetica en biomaterialen. BioMediTech heeft meer dan 100 patenten en 10 commerciële spin-offs op zijn naam staan.

“Deze overeenkomst past in een groter verhaal waarbij de Limburgse lifesciences- en healthcarecluster de krachten bundelt met partnerregio’s in het buitenland op het vlak van onderzoek, onderwijs en innovatie”, zegt prof. dr. Piet Stinissen (BIOMED). “Alles is gestart met enkele wederzijdse bezoeken – onder andere aan het Biomedica-congres in Genk, afgelopen juni – geïnitieerd door Locate in Limburg. We hopen dat de Limburgse en Finse onderzoekers en ondernemers elkaar de komende dagen, tijdens een workshop op campus Diepenbeek, beter leren kennen en samen concrete projecten ontwikkelen.”

BioVille
Het sluiten van de overeenkomst tussen UHasselt/BIOMED en BioMediTech is slechts één van de recente successen op het vlak van Limburgs-Finse samenwerking. Zo kondigden Locate in Limburg, LifeTechLimburg en LRM aan dat BioMediTech en Ozics – dat een innovatief product voor botherstel ontwikkelde – een kantoor zullen openen in BioVille. Ook raakte bekend dat een International Office Limburg op Corda Campus verdere samenwerking met het buitenland zal coördineren.