Abdullah Aydogan ontvangt Diversiteitsprijs 2016    28 sep 2016

Abdullah Aydogan ontvangt Diversiteitsprijs 2016
28 sep 2016

Abdullah Aydogan heeft de Diversiteitsprijs 2016 gewonnen. Met de prijs (1.500 euro) bekronen de UHasselt en Het Belang van Limburg elk jaar een studerende nieuwe Belg die een voorbeeldfunctie vervult voor medestudenten. “Abdullah is een puike student met een groot maatschappelijk engagement. Dat maakt hem tot een ideaal rolmodel”, aldus rector Luc De Schepper.

Gestimuleerd door zijn grootouders trok Abdullah Aydogan in 2012 naar de UHasselt om er biomedische wetenschappen te studeren. Een jaar later nam hij – na een mislukte eerste poging – met succes deel aan het toelatingsexamen arts. In september 2013 stroomde de 22-jarige Genkenaar met Turkse roots door naar de bacheloropleiding geneeskunde. “Als kind al was ik gefascineerd door de wereld van het menselijke lichaam – een wereld die ik ontdekte in de vele boeken die ik van m’n grootouders meekreeg. In zekere zin koos geneeskunde mij, in plaats van omgekeerd”, zegt hij.

Naast zijn studies engageert Abdullah zich ook voor de meter/peterwerking van de UHasselt, waarbij hij medestudenten begeleidt, motiveert en helpt met vragen over lessen en examens. Tijdens het voorbije academiejaar zette de geneeskundestudent ook zijn schouders onder de ontwikkeling van een Arabisch-Nederlandse taalmodule voor vluchtelingen, een initiatief van het Centrum Toegepaste Linguïstiek van de UHasselt.

Levenslessen
De jury toonde zich vol lof over de “uitstekende studieresultaten” van de laureaat, maar was ook onder de indruk van zijn maatschappelijke inzet. “Het verhaal van Abdullah toont dat inspanning, wilskracht en volharding cruciale en doorslaggevende factoren zijn om dromen waar te maken”, klinkt het.

Abdullah Aydogan krijgt 1.500 euro. “Het winnen van deze prijs beschouw ik als een grote eer. Ik ben de UHasselt en Het Belang van Limburg erg dankbaar. Maar ik zou ook alle mensen willen danken die op de een of andere manier iets betekend hebben in m’n leven. Of dat nu op een positieve of negatieve manier was, ik heb er belangrijke levenslessen uit kunnen trekken.”

De laureaat van de Diversiteitsprijs raadt zijn medestudenten aan “geduldig” te zijn. “Blijf in jezelf geloven, werk elke dag stap voor stap naar je doelen toe. En: onderschat je bijdrage aan de mozaïek die diversiteit is, niet.”

Rolmodel
Met de Diversiteitsprijs bekronen de UHasselt en Het Belang van Limburg nu al elf jaar op rij een nieuwe Belg die een voorbeeldfunctie vervult voor medestudenten. In de afgelopen maanden werden studenten en personeelsleden van de UHasselt aangespoord om een kandidaat naar voren te schuiven.

Tijdens de uitreiking, in de ambtswoning van de gouverneur, legde rector Luc De Schepper kort uit waarom Abdullah Aydogan de prijs verdiende. “Een puike student met een duidelijk maatschappelijk engagement… Die combinatie maakt hem tot een ideaal rolmodel”, zo sprak hij.