App laat zwakke weggebruiker toe om zélf ongevallen te registreren    15 nov 2016

App laat zwakke weggebruiker toe om zélf ongevallen te registreren
15 nov 2016

Onderzoekers van het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) willen een beter beeld krijgen van de oorzaken van ongevallen met zwakke weggebruikers. Daarom zoeken ze mensen die hun ongeval of bijna-ongeval registreren in een digitaal vragenlijstsysteem dat ontwikkeld werd binnen het Europese project InDev (‘In-depth Understanding of Accident Causation for Vulnerable Road Users’).

Slechts een klein deel van de ongevallen of bijna-ongevallen met voetgangers, fietsers of bromfietsers wordt geregistreerd door de politie. “Zo wordt slechts vijf procent van ongevallen met fietsers officieel vastgesteld”, zegt doctoraatsstudente Tanja Kidholm Osmann Madsen. Zij is verbonden aan de Deense universiteit van Aalborg, maar verblijft momenteel aan UHasselt-onderzoeksinstituut IMOB voor het InDev-project. “We missen belangrijke informatie om de verkeersveiligheid van deze zwakke weggebruikers te verbeteren.” De onderzoekers zijn daarom op zoek naar kennis over het ‘waar’ en ‘hoe’ van die (bijna-)ongevallen.

Het vragenlijstsysteem dat binnen het InDev-project ontwikkeld werd, bevat een webpagina en Android-app (‘SafeVRU’) en wordt momenteel getest door gebruikers in België, Denemarken, Spanje en Zweden. “Afhankelijk van hun voorkeur kunnen de deelnemers naar de webpagina surfen of de app gebruiken om een ongeval te rapporteren aan een centrale databank.”

Vragenlijst
Wie wil deelnemen aan de studie kan de SafeVRU-app downloaden of online registreren. “Deelnemers ontvangen één keer per maand een bericht via telefoon of e-mail met een link naar een vragenlijst. Zij krijgen dan vragen voorgeschoteld – zoals de locatie, datum en tijdstip van het ongeval, wat er precies gebeurde en wie erbij betrokken was”, aldus Tanja Kidholm Osmann Madsen.

In een volgende fase wordt nog een functie toegevoegd waarmee je ongevallen met behulp van de bewegingssensor van je smartphone automatisch kan detecteren en loggen. Die functie is momenteel in ontwikkeling.

Horizon 2020
Dit internationale onderzoeksproject wordt gefinancierd door Horizon 2020, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU (Grant Agreement nr. 635895).

Meer info over het project via www.indev-project.eu. Deelnemen kan via deze webpagina.