Behandeling hoest kan met minder antibiotica    6 mei 2016

Behandeling hoest kan met minder antibiotica
6 mei 2016

Onderzoekster Robin Bruyndonckx (UHasselt/UAntwerpen) ontwikkelde voor haar doctoraatsonderzoek een model om antibioticagebruik bij hoestklachten te verminderen. Daarnaast bestudeerde zij ook het antibioticagebruik in en buiten het ziekenhuis.

De meeste antibiotica worden gebruikt voor luchtweginfecties met hoestklachten. Maar overmatig en onnodig gebruik zorgde (en zorgt) ervoor dat veel bacteriën niet langer gevoelig zijn. “Vaak krijgen mensen met luchtweginfecties antibiotica voorgeschreven, terwijl dat eigenlijk niet noodzakelijk is”, legt Robin Bruyndonckx uit.

De UHasselt/UAntwerpen-onderzoekster ontwikkelde een model om het risico op verergering van de klachten te voorspellen. “Ik baseerde me op belangrijke parameters in gegevens uit verschillende Europese landen en combineerde die tot een gezamenlijk model. Op die manier is de huisarts beter in staat om te beslissen of de patiënt met acute hoestklachten een laag of een hoog risico loopt op een verslechtering van de toestand – en kan hij het al dan niet voorschrijven van antibiotica dus daarop afstemmen.”

Robin Bruyndonckx nam ook de evolutie van het antibioticagebruik en de resistentie doorheen de tijd onder de loep. “In Europa verzamelt men nu óók gegevens over het aantal gebruikte verpakkingen. Door niet louter te kijken naar het aantal gebruikte dosissen, kan de evolutie van het antibioticagebruik beter opgevolgd worden. Deze extra informatie verbetert bovendien modellen om resistentie te voorspellen. Zelfs bij mensen die lange tijd geen antibioticabehandeling ondergingen, blijkt er nog vaak resistentie tegen bepaalde antibiotica aanwezig te zijn.”

Ziekenhuizen
In haar doctoraatsscriptie bestudeerde de onderzoekster eveneens het gebruik van beta-lactam antibiotica (de meest gebruikte klasse) bij kinderen tijdens een ziekenhuisopname. “Opmerkelijk: hoewel de aanbevolen dosis van deze antibiotica voor kinderen gebaseerd is op hun gewicht, werd ongeveer 50% van de dosissen onafhankelijk van het gewicht voorgeschreven.”

In de loop der jaren werden al meerdere initiatieven genomen om het gebruik in Belgische ziekenhuizen te verminderen. “Uit mijn analyses van de verbruikte hoeveelheden blijkt dat de meeste daarvan helaas weinig invloed hadden op het antibioticagebruik in ziekenhuizen”, aldus Robin Bruyndonckx.

Het doctoraatsonderzoek van Robin Bruyndonckx is het eerste UHasselt/UAntwerpen PhD in het kader van financieringsprogramma ‘Methusalem’.