Dag van de Wetenschap biedt exclusief inkijkje in ‘Ecotron Hasselt University’    28 nov 2016

Dag van de Wetenschap biedt exclusief inkijkje in ‘Ecotron Hasselt University’
28 nov 2016

Zo'n 3.000 bezoekers tekenden zondag (27 november) present in Connecterra voor de ‘Dag van de Wetenschap’. De UHasselt had er, samen met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, een programma vol wetenschappelijke weetjes en activiteiten in elkaar gebokst. Voor één keer mochten bezoekers er ook een kijkje nemen in de splinternieuwe Ecotron Hasselt University.

“Met Dag van de Wetenschap willen we het grote publiek – van klein tot groot – aan de hand van experimenten en activiteiten laten zien hoezeer wetenschap en technologie ons dagelijks leven beïnvloeden”, zegt Els Smeyers (Wetenschapscommunicatie UHasselt).

Dé attractie van de dag was ongetwijfeld de Ecotron Hasselt University, die enkele dagen eerder officieel werd ingehuldigd. Bezoekers ontdekten wat er zich eigenlijk afspeelt tussen de muren van dit spiegelpaleis en onder de futuristische koepels. Zo legden Rangers onder meer uit hoe wetenschappers er de effecten van klimaatverandering op ons ecosysteem testen.

Elektriciteit en plantenbak
Op het programma stond ook een wandeling naar de top van de terril – ‘het mooiste panorama van Vlaanderen’. Onderweg werden deelnemers ingewijd in de wereld van everzwijnen en het mysterie van de nachtzwaluw. Maar ook het ‘hoe’ en ‘waarom’ van klimaatonderzoek werd zorgvuldig uit de doeken gedaan.

Het Veldstudiecentrum van de UHasselt kon eveneens op veel belangstelling rekenen. Kinderen tuurden er naar pissebedden, duizendpoten en loopkevers… Ze legden schimmels onder de loep en bouwden hun eigen mini-Ecotron.

Op de Wetenschapsmarkt kwamen bezoekers er dan weer achter of planten stress kunnen hebben en hoe ‘fijn’ fijnstof daadwerkelijk is. Daarnaast kon je er zelf elektriciteit produceren (met behulp van een plantenbak!) of de milieuscore van bouwmaterialen spelenderwijs leren inschatten. En wie durfde, mocht plaatsnemen voor de infraroodcamera.