Doctoraatsstudent Martijn Peters krijgt onderscheiding wetenschapscommunicatie    20 okt 2016

Doctoraatsstudent Martijn Peters krijgt onderscheiding wetenschapscommunicatie
20 okt 2016

De jonge UHasselt-onderzoeker Martijn Peters ontvangt op 14 november in Brussel de ‘Jaarprijs in de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie’. Hij is een van de zestien Vlaamse wetenschappers die de onderscheiding krijgt. De prijs wordt sinds 2013 uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en door de Jonge Academie.

De ‘Jaarprijs in de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie’ wordt uitgereikt aan wetenschappers die een “originele activiteit hebben ontplooid en erin slaagden om dit op een overtuigende manier te combineren met hun onderzoek”. Uit de inzendingen stelde de jury (met vertegenwoordigers van de Vlaamse universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra, industrie, overheid en media) een lijst van zestien laureaten op.

Martijn Peters (onderzoeksgroep Organische en Bio-polymere Chemie) wordt gelauwerd om het “grote enthousiasme” waarmee hij zijn onderzoek – en wetenschap in het algemeen – tot bij het grote publiek brengt. Het juryrapport wijst onder meer op het grote succes van TEDxUHasselt 2016 (waarvan hij hoofdorganisator was) en zijn deelnames aan Science Slam en Wetenschapsbattle (waarin hij de trofee greep voor de bevattelijke manier waarop hij zijn onderzoek presenteerde aan leken).

De doctorandus zetelde daarnaast als jurylid in het Science Festival UHasselt en de Arena de Evolución van kunstenaar Koen Vanmechelen. Martijn Peters is ook zeer actief op sociale media via zijn twitteraccount OMGitsscience.

“Vereerd”
Martijn Peters is “vereerd” met de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie. “Communiceren over wetenschap vind ik van enorm belang. Wij moeten uit onze ivoren torens treden en onze maatschappelijke plicht vervullen: op een boeiende manier wetenschappelijke literatuur omzetten naar heldere taal voor het brede publiek. Voor deze inspanningen een prestigieuze onderscheiding ontvangen, vind ik een hele eer én aanmoediging.”

www.kvab.be