‘Ecotron Hasselt University’ officieel geopend    23 nov 2016

‘Ecotron Hasselt University’ officieel geopend
23 nov 2016

De Ecotron Hasselt University is op 23 november officieel ingehuldigd. “De UHasselt is trots op deze topinfrastructuur voor klimaat -en biodiversiteitsonderzoek. De Ecotron zal wetenschappers én bezoekers uit de hele wereld lokken”, aldus rector Luc De Schepper. De officiële opening vond plaats in aanwezigheid van onder meer Vlaams minister Philippe Muyters (Werk, Economie, Innovatie en Sport).

De Ecotron Hasselt University ligt in Terhills aan hoofdtoegangspoort Connecterra van het Nationaal Park Hoge Kempen (dat meer dan 7.000 plant- en diersoorten herbergt). Het ontwerp is van de hand van noAarchitecten, dat onder meer de gerenoveerde Oude Gevangenis van de UHasselt op zijn palmares heeft staan.

De Ecotron bestaat uit twaalf ecosysteemkamers en is in totaal ruim 100 meter lang. De koepels hebben een hoogte van drie meter, de ‘verdieping’ waarop ze rusten vier meter. Dankzij de spiegelende wanden gaat de constructie helemaal op in de omgeving. De koepels lijken dus haast boven het landschap te zweven.

In Europa is er enkel in het Franse Montpellier nog zo’n hoogtechnologische Ecotron. “De UHasselt is trots op de Ecotron Hasselt University, want ze kan nu haar stempel drukken op het onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op de biodiversiteit”, aldus rector Luc De Schepper tijdens de inhuldiging. “Deze ecotrons hebben ook een sterke internationale dimensie en zullen onderzoekers, studenten en andere bezoekers uit de hele wereld trekken.”

Droogteperiodes
De kamers bieden een grote wetenschappelijke meerwaarde voor ons milieu- en klimaatonderzoek, aldus projectcoördinator Natalie Beenaerts (UHasselt). “We kunnen er verschillende parameters – zoals vochtigheid, temperatuur en CO2-concentratie – semiautomatisch meten, controleren en manipuleren. De installatie laat ons toe om met meerdere onderzoeksgroepen, elk met hun eigen expertise, de effecten te bestuderen die klimaatverandering zal veroorzaken in de onder- en bovengrond.”

De komende jaren zal de UHasselt diverse projecten lanceren, samen met onder andere de universiteiten van Antwerpen, Namen en Manchester en onderzoekscentra zoals het Forschungszentrum Jülich (Duitsland). “We zullen daarbij speciale aandacht besteden aan ondergrondse effecten”, zegt prof. dr. Jaco Vangronsveld, directeur van het Centrum voor Milieukunde van de UHasselt. “Zo gaan we onderzoeken hoe en in welke mate de zogenaamde water- en nutriëntencyclus in de planten, bodem en bodemorganismen beïnvloed wordt door de langere en frequentere droogteperiodes. Die cycli worden namelijk niet enkel bepaald door fotosynthese, maar ook door de activiteit van bodemorganismen zoals schimmels, bacteriën, wormen en mijten.”

Veldonderzoekscentrum
In de aanloop naar de officiële opening van 23 november werden twaalf ‘stalen’ (met elk een diameter van twee meter) van het ecosysteem van de heide op 1,5 meter diepte uitgegraven en getransporteerd naar de gecontroleerde klimaatkamers van de Ecotron. Tegen het einde van het jaar moet de Ecotron Hasselt University dan volledig operationeel zijn.

Het Ecotron Hasselt University-project is het sluitstuk van de verdere ontwikkeling van het ‘Field Research Centre’. Dat veldonderzoekscentrum, een samenwerking tussen de UHasselt en het Nationaal Park Hoge Kempen, vormt de uitvalsbasis voor internationaal toponderzoek rond biodiversiteit en natuurbeheer en  ontwikkeling. Het is daarnaast een plek waar (internationale) studenten en onderzoekers hun inzichten in domeinen als biodiversiteit, ecologie, (bio)geografie, geologie en ecotoxicologie aan de praktijk toetsen. De UHasselt is de enige Vlaamse universiteit met een eigen Field Research Centre.

Partnerschap
De Ecotron Hasselt University is het resultaat van een partnerschap van het Centrum voor Milieukunde (CMK) van de UHasselt, de onderzoeksgroep Planten- en Vegetatie-Ecologie (PLECO) van de UAntwerpen, het Agentschap voor Natuur en Bos, en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Het project werd gerealiseerd met steun van de UHasselt, Limburg Sterk Merk (LSM) en de Vlaamse Regering.

Meer info op www.uhasselt.be/fieldresearchcentreBekijk ook het filmpje op ons YouTube-kanaal. Foto's van de officiële opening vindt u dan weer in het fotoboek