Eredoctoraten voor Martha C. Nussbaum, Paul Stoffels, Kunlé Adeyemi en Jean-Marie Tarascon    29 feb 2016

29 feb 2016

Op dinsdag 24 mei 2016 zal de UHasselt een eredoctoraat uitreiken aan Martha C. Nussbaum, Paul Stoffels, Kunlé Adeyemi en Jean-Marie Tarascon. “In een wereld die getekend wordt door ingrijpende veranderingen bieden onze nieuwe eredoctoren de samenleving de nodige veerkracht om die veranderingen het hoofd te bieden”, zegt prof. dr. Luc De Schepper, rector van de UHasselt.

Naar aanleiding van haar Dies Natalis (‘geboortedag’) op 28 mei reikt de UHasselt traditioneel eredoctoraten uit. Dit academiejaar gebeurt dat onder het thema Resilient Society: de universiteit wil haar nieuwe doctores honoris causa eren omdat ze via hun werk en onderzoek een wezenlijke bijdrage leveren aan de veerkracht van onze samenleving.

Rector Luc De Schepper: “Onze nieuwe eredoctoren kijken elk met een innovatieve bril naar de vele veranderingen waarmee we op economisch, klimatologisch, technologisch en demografisch vlak geconfronteerd worden. Hun antwoorden stellen ons in staat om vooruit te gaan én onze weerbaarheid tegen nieuwe schokken te vergroten.”

De faculteit Architectuur en kunst draagt de Nigeriaanse architect Kunlé Adeyemi voor als eredoctor. Zijn bureau NLE (in Amsterdam) focust op projecten in ontwikkelende steden. Kunst en cultuur zijn belangrijke dragers in zijn werk, evenals het geloof in de sociale en stedelijke ontwikkeling voor en door mensen. Duurzaamheid is een kernbegrip in het werk van Kunlé. Een van zijn bijzondere projecten is een school op vlotten in de lagune van Lagos (de Makoko Floating School) als antwoord op de (dreigende) stijgende waterspiegel.

Paul Stoffels, een voordracht van de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen, bouwde een indrukwekkende carrière uit. Hij is Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson en Worldwide Chairman van Janssen Pharmaceutical Companies. Onder zijn leiding werden vijftien nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld voor de behandeling van o.a. prostaatkanker. Dr. Stoffels stond als ondernemer ook mee aan de wieg van drie succesvolle aidsremmers. Onlangs werd hij – als enige Belg – verkozen tot de 25 invloedrijkste personen in de biofarma.

De faculteit Wetenschappen wil prof. dr. Jean-Marie Tarascon eren voor zijn visionaire werk op het gebied van materialen voor energieopslag in batterijen. Hij is de oprichter van het Réseau sur le Stockage Électrochimique de l’Énergie aan het Franse Centre National de la Recherche Scientifique. Professor Tarascon won ook verschillende prestigieuze prijzen, waaronder de ‘ENI Protection of the Environment Prize’ (2011) en de Royal Society ‘Centenary Prize’ (2015).

Het instellingseredoctoraat wordt dit jaar uitgereikt aan prof. dr. Martha C. Nussbaum, hoogleraar rechtsfilosofie en ethiek aan de University of Chicago. De Amerikaanse filosofe verdiende haar sporen met de capabilities approach (‘vermogensbenadering’): de waardigheid van de mens hangt af van de mate waarin hij in staat is om zijn ‘vermogens’ (capaciteiten) tot ontplooiing te brengen. Deze theorie komt erop neer dat niét het BNP het sluitstuk moet vormen bij het voeren van beleid, wél de mogelijkheden van de inwoners. Veel gelezen boeken van haar hand zijn onder meer ‘The Fragility of Goodness’ (1986) en ‘Political Emotions. Why Love Matters For Justice’ (2013). De vraag hoe het hoofd te bieden aan nieuwe uitdagingen als gevolg van disruptieve veranderingen, loopt als een rode draad doorheen Nussbaums werk.