European Space Agency geeft UHasselt-studenten groen licht voor experiment in stratosfeer    20 sep 2016

20 sep 2016

Een UHasselt-team van negen doctorandi en studenten fysica heeft van het European Space Agency (ESA) groen licht gekregen voor een experiment in… de stratosfeer. Begin oktober zullen ze enkele printbare zonnecellen en een (diamant)magnetometer de stratosfeer in sturen met een ballon van 640 vierkante meter. De lancering gebeurt in het Zweedse Kiruna. Het project maakt deel uit van het internationale ‘REXUS/BEXUS’-programma van ESA.

BEXUS (Balloon Experiments for University Students) is een wedstrijd waarbij studenten van over heel Europa – onder het kritische, waakzame oog van de ESA – een experiment mogen ontwikkelen en, vervolgens, daadwerkelijk uitvoeren tijdens een stratosferische ballonvlucht. Daarnaast is er nog het ‘REXUS’-programma dat focust op experimenten tijdens een raketvlucht.  “REXUS/BEXUS is een unieke kans om samen te werken met internationale ruimtevaartexperten”, zegt doctoraatsstudent Tim Vangerven.

Samen met acht UHasselt-teamgenoten (Steven Nagels, Rob Cornelissen, Ilaria Cardinaletti, Jaroslav Hruby, Dieter Schreurs, Jelle Vodnik, Miguel-Angel Beynaerts en Koen Wauters) werkte Tim de afgelopen maanden hard aan het zogenaamde ‘OSCAR’-project. “Met OSCAR (Optical Sensors based on CARbon Materials) willen we de prestaties van printbare zonnecellen en van een magnetische-veldsensor bestuderen tijdens extreme condities. Daarom ook die stratosferische ballonvlucht: in de stratosfeer – op 25 kilometer hoogte – heb je lage luchtdruk, lage temperaturen (tot wel -60 graden Celsius) en een pak meer straling van de zon.”

Veroudering
Het experiment zal moeten uitwijzen of de printbare zonnecellen – licht, flexibel en met meer elektrisch vermogen per gram dan eender welke zonneceltechnologie – geschikt zijn voor de ruimtevaart. Zo wil het UHasselt-team bekijken hoe het zit met de veroudering in de ruimte van die nieuwe generatie organische zonnecellen (met onder andere materialen uit het labo van prof. dr. Wouter Maes en prof. dr. Dirk Vanderzande) en ‘perovskiet’-zonnecellen (aangeleverd door Imec Leuven).

Met de magnetometer – uitgerust met een nieuw type van diamant – willen de UHasselt-onderzoekers (prof. dr. Milos Nesladek en dr. Emilie Bourgeois) dan weer achterhalen of het mogelijk is om het magnetisch veld van de aarde preciezer te meten. Tim Vangerven: “Die hogere precisie is belangrijk bij de navigatie van satellieten. Maar ook bij onderzoek naar bijvoorbeeld hersengolven.”

Zware selectie
Om het begeerde ticket voor de stratosferische ballonvlucht te kunnen bemachtigen, hebben de jonge UHasselt-onderzoekers een zwaar selectieproces van een jaar moeten doorstaan – volgestouwd met workshops en feedbackrondes.

“Net als in de ruimtevaart had je verschillende fasen. Eerst hebben we ons project op papier moeten indienen, daarna volgde een mondelinge verdediging op het ESA-hoofdkwartier in Noordwijk. Nadat we toestemming kregen om ons project technisch te realiseren, mochten we begin dit jaar naar Kiruna om ons eerste ontwerp voor te stellen. Ook daar volgde weer een – positieve – evaluatie. We zijn dan begonnen aan de opbouw van het experiment, eind juli kwam een ESA-delegatie langs voor een stand van zaken. In de afgelopen weken is het hele team druk geweest met assembleren, programmeren, checken en dubbelchecken.”

Tijdens het hele proces kregen de doctorandi en studenten fysica de nodige ondersteuning van UHasselt-proffen Jean Manca en Milos Nesladek. “The sky is not the limit. Het OSCAR-team is een mooi voorbeeld van hoe interdisciplinaire samenwerking, aangedreven door enthousiasme en out-of-the-box denken, kan leiden tot het verleggen van nieuwe grenzen”, aldus prof. dr. Jean Manca.

Satelliet Suzy
Het UHasselt-team stuurt overigens niet alleen zonnecellen en een diamant-magnetometer de stratosfeer in voor onderzoek. Ook enkele ‘boodschappen van hoop’ én liedjesteksten (onder meer ‘Satelliet Suzy’ van Noordkaap) gaan mee de gondel van een vierkante meter groot in. “Die boodschappen en teksten maken het geheel nog wat specialer. Maar als we erin slagen om alle data van de zonnecellen en magnetometer te meten en weer op onze computers te krijgen, dan is onze missie pas écht geslaagd”, aldus Tim Vangerven