Fysicastudenten spotten noorderlicht tijdens expeditie    15 mrt 2016

Fysicastudenten spotten noorderlicht tijdens expeditie
15 mrt 2016

Van 4 tot 8 maart trokken bachelorstudenten fysica van de UHasselt naar het Zweedse Kiruna, op zoek naar het noorderlicht. Op het programma stond ook een bezoek aan het Esrange Space Center en het Instituut voor Ruimtefysica. De expeditie kadert in het opleidingsonderdeel fotonica.

De derdejaarsstudenten fysica onderzochten in Kiruna – 200 km boven de poolcirkel – het magnetisch veld van de aarde. “Hoewel we in Kiruna op de ideale locatie zitten, is het spotten van de aurora niet zo vanzelfsprekend. Het weer op aarde én in de ruimte moet gunstig zijn”, aldus de studenten. Tijdens hun bezoek moesten ze verschillende experimenten uitvoeren met hun zelfgebouwde magnetometer – een instrument om de grootte van een magneetveld te meten.

De studenten zijn niet voor niets naar Zweden getrokken, want op zaterdagavond rond een uur of elf ontspon er zich aan de hemel boven Kiruna een dans van groene en paarse lichtflarden. “Anderhalf uur lang konden we genieten van het aurora-spektakel. We zagen hoe het noorderlicht zich steeds sterker manifesteerde voor onze ogen.” De expeditie leverde ook heel wat data op die de studenten de komende weken verder zullen analyseren.

Een verslag van Expeditie Aurora leest u terug via onze UHasselt-blog. In dit fotoalbum ziet u de mooiste beelden genomen door huisfotografe Liesbeth Driessen.