‘Imaginary’ toont jongeren de wondere wereld van wiskunde    1 mrt 2016

‘Imaginary’ toont jongeren de wondere wereld van wiskunde
1 mrt 2016

Op maandag 29 februari opende aan de UHasselt de tentoonstelling Imaginary. De expo laat het grote publiek via allerhande simulaties, 3D-objecten, touchscreens en filmmateriaal kennismaken met de breedte, kracht én schoonheid van wiskunde. Imaginary reisde al de hele wereld rond en strijkt dit jaar neer in Vlaanderen. Meer dan 700 middelbare scholieren zullen de tentoonstelling op campus Diepenbeek de komende weken bezoeken.

Imaginary is een initiatief van het befaamde Duitse onderzoekscentrum voor wiskunde in Oberwolfach. De Vlaamse Wiskunde Olympiade (VWO) en de vijf Vlaamse universiteiten haalden de tentoonstelling dit jaar voor het eerst naar Vlaanderen. Van 29 februari tot en met 18 maart houdt Imaginary halt op de agora van campus Diepenbeek.

“De expo maakt de uiteenlopende toepassingen van wiskunde in andere wetenschappen en in de samenleving heel tastbaar. Er wordt gewerkt met posters, 3D-prints, filmmateriaal en interactieve touchscreens”, zegt prof. dr. Peter De Maesschalck, verbonden aan de faculteit Wetenschappen . “Imaginary toont de kracht en schoonheid van wiskunde en wiskundige modellen. Zo ontdekken bezoekers onder meer hoe wiskunde wordt ingezet bij het voorspellen van de evolutie van gletsjers.”

Imaginary richt zich in de eerste plaats op leerlingen van het vijfde en zesde jaar ASO. De UHasselt verwacht de komende drie weken meer dan 700 jongeren. “Heel wat klassen hebben een bezoek aan de expo gekoppeld aan een college door een UHasselt-prof of een kijkje in ons Centrum voor Statistiek”, aldus professor De Maesschalck. “We hopen dat wiskunde op die manier verwondering én bewondering kan opwekken.”

Pi-dag
De wiskundetentoonstelling is vanaf 1 maart elke werkdag open voor het grote publiek van 10 tot 17 uur. Imaginary is ook uitzonderlijk open tijdens de UHasselt-infodag op zaterdag 5 maart. Op 14 maart, Pi-dag (het getal π), zal de expo open zijn tot 22 uur, inclusief een lezing om 19 uur.

www.imaginarymaths.be