Kleppers uit politiek en wetenschap trappen academiejaar af met gastcolleges    20 sep 2016

Kleppers uit politiek en wetenschap trappen academiejaar af met gastcolleges
20 sep 2016

De nieuwe eerstejaars hebben hun introductiedagen intussen achter de rug. Tijdens hun eerste ‘echte’ lesweek kregen de studenten enkele kleppers uit de politiek en wetenschap voorgeschoteld. Zo zakten in de afgelopen dagen Geert Bourgeois, Paul Magnette en Jean-Jacques Cassiman af naar campus Diepenbeek voor een gastcollege.

De UHasselt-studenten biomedische wetenschappen kregen voor hun eerste college van het academiejaar een absolute topper over de vloer. Em. prof. dr. Jean-Jacques verdiende zijn (academische) sporen tot ver buiten de landsgrenzen in het domein van de menselijke erfelijkheid.

Tijdens zijn lezing ging de UHasselt-eredoctor dieper in op de impact van de genetische revolutie op de maatschappij. “De kans op allerlei ziektes voorspellen met behulp van DNA-analyse is nog toekomstmuziek. Maar daar wordt hard aan gewerkt. Want weten welk defect er aanwezig is, zal belangrijk zijn in het bepalen van een behandeling en het verhogen van de levenskwaliteit.”

Em. prof. dr. Cassiman behandelde tal van (actuele) thema’s. Zo noemde hij het koloniseren van een andere planeet “allesbehalve realistisch”. “We kunnen niet leven zonder de omgeving waar ook levende organismen leven.”

Bourgeois en Magnette
Voor zijn traditionele openingscollege van de studenten TEW, handelswetenschappen en handelsingenieur wist prof. dr. Lode Vereeck niet één maar twéé regeringsleiders te strikken. Vlaams minister-president Geert Bourgeois en zijn Waalse collega Paul Magnette kwamen op campus Diepenbeek een stand van zaken opmaken van de Belgische, Vlaamse en Waalse economie. De studenten mochten achteraf ook vragen stellen.

Paul Magnette wees er in zijn lezing onder meer op dat Wallonië hetzelfde groeiritme op het vlak van werkgelegenheid heeft dan Vlaanderen. “We doen het beter dan Duitsland, Frankrijk en Nederland”, zegt hij. Toch is er nog werk aan de winkel. “Niet alles gaat goed in Wallonië – zo is de werkloosheid te hoog en zijn de KMO’s te klein.”

“Geen junkie”
De Waalse minister-president ging ook in op de transfers. “Maar die heb je in alle landen”, aldus Magnette – die verder zei te hopen dat Vlaamse ondernemers meer komen investeren in Wallonië. “Dan zullen de transfers vanzelf afgebouwd worden.” Want: “Wallonië is geen junkie die zit te wachten op een money shot”.

Geert Bourgeois focuste op enkele sterktes (groeipolen zoals de Antwerpse haven en Zaventem, goed onderwijs, innovatie) en zwaktes (te hoge staatsschuld, te hoog overheidsbeslag) van Vlaanderen/België. Als antwoord op het verhaal van zijn Waalse collega over de transfers, zei de Vlaamse minister-president dat hij “niet tegen solidariteit” is. “Maar die transfers moeten transparant zijn en er moet gedragsverandering zijn – zoals ook de Wereldbank aangeeft.”

Maggie De Block
Met Maggie De Block krijgt de UHasselt nóg een politieke klepper over de vloer. Op 26 september geeft de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid een lezing over ‘geïntegreerde zorg’. Dat gebeurt tijdens het Netwerkevent van de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen in BioVille.

Bekijk de foto’s van de openingscolleges van Jean-Jacques Cassiman en van Geert-Bourgeois en Paul Magnette in ons album.