Nele Witters in de running voor titel ‘New Scientist Wetenschapstalent 2016’     23 aug 2016

Nele Witters in de running voor titel ‘New Scientist Wetenschapstalent 2016’
23 aug 2016

UHasselt-onderzoekster Nele Witters heeft de longlist met 25 genomineerden gehaald in de verkiezing van het ‘New Scientist Wetenschapstalent 2016’. Daarmee beloont het blad baanbrekend onderzoek van jonge, beloftevolle wetenschappers uit België en Nederland. Op 9 september weet Nele Witters of ze de shortlist heeft gehaald, op 22 september volgt de finale in Amsterdam.

New Scientist vroeg de achttien Vlaamse en Nederlandse universiteiten om elk drie onderzoekers te nomineren als ‘Wetenschapstalent 2016’. De UHasselt schoof onder meer Nele Witters (verbonden aan het Centrum voor Milieukunde) naar voren. Ze is een van de 25 jonge wetenschappelijke talenten uit de Lage Landen die de eerste selectie heeft gehaald, zo maakte New Scientist vandaag bekend.

Nele Witters onderzoekt hoe beleids- en beheerplannen ingericht moeten worden om van verontreiniging af te komen. “Verontreiniging van grond en lucht is schadelijk voor de gezondheid en kan de voedselproductie in gevaar brengen. Bomen, planten en hun micro-organismen kunnen een deel van de verontreiniging opruimen. Groen kan diensten leveren als stapstenen voor biodiversiteit en koeling. Een op de natuur gebaseerd strategisch antwoord op bodem- en luchtverontreiniging en op het veranderende klimaat is dus niet enkel noodzakelijk, maar ook common sense.”

Stemmen
Van 23 augustus tot en met 8 september kan het grote publiek stemmen voor zijn favoriet. Ook een vakjury zal alle kandidaten beoordelen. De experts zullen daarbij vooral kijken naar de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek, naar originaliteit en de mate waarin de wetenschapper het onderzoek populariseert.

Op 9 september worden de vijf hoogst scorende genomineerden voor de titel New Scientist Wetenschapstalent 2016 bekendgemaakt. Tijdens de grote finale op 22 september in Amsterdam krijgen ze vijf minuten om hun onderzoek voor te stellen aan het publiek en de jury. Vorig jaar nog scoorde UHasselt/PXL-onderzoekster Ann Bessemans hoge ogen in de wedstrijd: zij wist door te stoten tot de laatste vijf.

Grote publiek
“Deze nominatie is niet enkel een waardering voor het onderzoek aan CMK rond het inzetten van planten voor bodem-, water-, en luchtverontreiniging. Het is ook een ideale gelegenheid om die technologie én onze spin-off Bio2Clean in de kijker te zetten bij het grote publiek”, aldus Nele Witters.

STEMBUS

Stemmen kan nog t.e.m. 8 september via de online stembus.