Nieuwe internationale masteropleiding interieurarchitectuur focust op herbestemming    25 apr 2016

25 apr 2016

Vanaf september 2016 biedt de UHasselt een internationale masteropleiding interieurarchitectuur aan. De Engelstalige opleiding (‘Adaptive Reuse, Exploring Spatial Potentials and Poetics of the Existing’) focust op de herbestemming van historisch erfgoed, één van de onderzoeksspeerpunten van de faculteit Architectuur en kunst.

Het thema ‘herbestemming’ wordt steeds belangrijker – en niet alleen in Vlaanderen. “Mijngebouwen, industriële sites, oude postkantoren, kerken en kloosters: geen enkel continent heeft een rijker cultureel en industrieel erfgoed dan Europa. Maar dat prachtige, historische gebouwenpatrimonium stelt ons ook voor uitdagingen”, zegt prof. dr. Koenraad Van Cleempoel die het masterprogramma coördineert.

Houden we halsstarrig vast aan elk accent uit ons roemrijk verleden of zoeken we naar een nieuwe bestemming? Hoe zorgen we ervoor dat onze pogingen om te conserveren de nieuwe gebruikswaarde niet overschaduwen? En hoe kunnen interieurarchitecten poëzie creëren binnen de grammatica van bestaande structuren? “Die maatschappelijke uitdaging vormt het uitgangspunt van deze nieuwe masteropleiding”, luidt het.

Uniek in Europa
Het Engelstalige masterprogramma is uniek. Professor Van Cleempoel: “In Vlaanderen en Europa is er geen enkele interieuropleiding die specifiek focust op herbestemming. Architectuuropleidingen die wél onderzoek doen naar erfgoed besteden dan weer vooral aandacht aan restauratie en conservatie. Maar het zoeken naar een nieuwe invulling voor het gebouw, doen ze niet. Bovendien zie je dat er geen verbanden gelegd worden met andere disciplines, zoals beeldende kunst of economie.”

De faculteit Architectuur en kunst heeft in de afgelopen jaren een stevige reputatie opgebouwd rond onderzoek naar herbestemming – met verschillende doctoraten en (internationale) projecten. “Daarmee is onze faculteit uitstekend geplaatst om die nieuwe masteropleiding aan te bieden.” Volgens prof. dr. Koenraad Van Cleempoel is ook de geografische ligging van de UHasselt een troef. “Enkel in Limburg heb je 200 kloosters en 300 parochiekerken die binnen enkele jaren een andere bestemming zouden moeten krijgen. De regio heeft op dat vlak ook de nodige ervaring. Kijk maar naar C-Mine, een cultuurcomplex gehuisvest op de vroegere mijnsite van Winterslag.”

Bekende namen
De masteropleiding wil uitgroeien tot dé Europese referentie rond herbestemming. Naast een eigen korps met expertise zoals Nikolaas Vande Keere (UR Architects) en Maria Segantini (C+S Architects), zijn er ook grote namen als An Fonteyne (noAarchitecten, Brussel), Christoph Grafe (VAI & Universiteit Wuppertal), Karl Otto Ellefsen (AHO, Oslo), Emilio Tuñon (Emilio Tuñón arquitectos, Madrid) en Genaro Postiglione (Politecnico di Milano) aangetrokken.

Meer info over de nieuwe opleiding vind je hier