OSCAR: Mission accomplished    12 okt 2016

OSCAR: Mission accomplished
12 okt 2016

Op vrijdag 7 oktober, werd de ballon met daaraan het OSCAR-project van negen UHasselt-onderzoekers gelanceerd. De ballon werd vanop het Kiruna-station van het European Space Agency (ESA) in Zweden de stratosfeer in gestuurd. Aan de ballon waren printbare zonnecellen en een (diamant)magnetometer bevestigd. Doel was, onder andere, om te achterhalen of printbare zonnecellen geschikt zijn voor de ruimtevaart. “Na een jaar van zware selectieproeven, was het moment van de waarheid eindelijk aangebroken”, vertelt doctoraatsstudent Tim Vangerven. “We kunnen nu met trots zeggen: mission accomplished!”

Het project maakte deel uit van het internationale ‘REXUS/BEXUS’-programma van ESA, een wedstrijd waarbij universiteitsstudenten een experiment mogen ontwikkelen en, vervolgens, daadwerkelijk uitvoeren tijdens een stratosferische ballonvlucht. “Met OSCAR (OpticalSensors based on CARbon Materials) willen we de prestaties van printbare zonnecellen (o.a. aangeleverd door IMEC) en van een magnetische-veldsensor bestuderen tijdens extreme condities. Daarom ook die stratosferische ballonvlucht: in de stratosfeer heb je lage luchtdruk, lage temperaturen (tot wel -60 graden Celsius) en een pak meer straling van de zon”, vertelt doctoraatsstudent Tim Vangerven.

De ballonvlucht duurde zo’n zes uur, waarvan tweeëneenhalf uur op 32 kilometer hoogte – in de stratosfeer. Tijdens die zogenaamde floating time konden de meest waardevolle data voor de zonnecellen en magnetometer verzameld worden. In het Kiruna-station volgde het projectteam de dataregistratie in realtime op. Tim Vangerven: “Het was een lange dag – de eerste briefing ging al door om drie uur ’s nachts – dus toen de vlucht succesvol afgerond was, hebben we geklonken op de goede afloop.”

Publicatie resultaten
Met de lancering van de ballon is het project nog niet afgelopen. “De data van de ballonvlucht worden nu geanalyseerd. En met aanvullende experimenten in het labo in Diepenbeek kunnen we deze resultaten binnenkort wetenschappelijk verklaren”, zegt Tim Vangerven. “In januari 2017 moeten we een rapport met onze bevindingen indienen bij ESA en in juli volgt er nog een conferentie waar we onze resultaten kunnen voorstellen. Daarna is het project definitief afgesloten.”

Het onderzoeksteam heeft zich ondertussen een nieuwe doel gesteld: de verworven kennis omzetten in minstens twee wetenschappelijke publicaties. “Naast een publicatie over de wetenschappelijke resultaten, willen we er ook een wijden aan de opbouw van het experiment. Aangezien die zo uniek was zowel voor de printbare zonnecellen als voor de magnetometer.”