Openingslezing Medische Ethiek focust op ‘geld en gezondheid’    22 nov 2016

Openingslezing Medische Ethiek focust op ‘geld en gezondheid’
22 nov 2016

Op 21 november trok zich op campus Diepenbeek een nieuwe lezingenreeks Medische Ethiek op gang. Prof. dr. Lieven Annemans (UGent) ging dieper in op de toegankelijkheid en efficiëntie van onze gezondheidszorg. De komende maanden staan er nóg vier brandend actuele lezingen op het programma. Ze kaderen allemaal in de leerstoel ‘Medische Ethiek dr. Jules Knapen’.

De leerstoel ‘Medische Ethiek dr. Jules Knapen’ werd vernoemd naar de eerste psychiater in Limburg en de erevoorzitter van de Raad van Bestuur van de UHasselt. De reeks lezingen wordt georganiseerd door de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen en is aan haar twintigste editie toe.

Tijdens de openingslezing bood prof. dr. Lieven Annemans (faculteit Geneeskunde, UGent) – auteur van verschillende boeken in het domein van de gezondheidseconomie –alvast stof tot nadenken. Hij stond in zijn lezing stil bij de efficiëntie en toegankelijkheid van het gezondheidssysteem. Daarbij focuste professor Annemans via concrete cases ook op moeilijke keuzes en ongelijke kansen. Het publiek kreeg achteraf nog de gelegenheid om vragen te stellen en verder in debat te treden.

Geen ver-van-mijn-bed-show
De komende maanden (19 januari, 2 februari, 16 februari en 29 maart) staan er nog vier lezingen op het programma. Hoe zit het met de toegankelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg voor mensen in armoede? Wat met de problematiek van burn-out en middelenmisbruik bij artsen? Wat zijn de gevolgen van het Fonds Medische Ongevallen (FMO) voor arts, ziekenhuis en patiënt? Hoe raak je als mantelzorger nog wijs uit het ‘zorglabyrint’? En hoe kunnen artsen mantelzorgers (nog) beter ondersteunen? Diverse experts gaan dieper in op deze – en meer – vragen.

“Elke dag verschijnt er ergens wel een opinie of discussie over keuzes, normen en waarden. Door experten uit het veld op onze campus te laten vertellen over die uit het leven gegrepen cases, maken we medische ethiek voor studenten én artsen concreet”, zeggen Johan Danen en prof. dr. Wim Pinxten, coördinatoren van de leerstoel. Een extra voordeel is dat de lezingenreeks interactie tussen practici en toekomstige artsen stimuleert. “Zo wordt ethiek voor onze derdejaarsstudenten geneeskunde geen ver-van-mijn-bed-show.”

Meer informatie over de lezingen en sprekers vindt u op de speciale webpagina.