Personen met MS, zorgverleners en onderzoekers speeddaten tijdens zevende MS Contactdag    21 apr 2016

21 apr 2016

Op 20 april vond op campus Diepenbeek de zevende editie van de MS Contactdag plaats. “Een ideale gelegenheid voor onderzoekers, zorgverleners én personen met MS om met elkaar kennis te maken en ervaringen uit te wisselen. Dit jaar organiseerden we een speeddate om dat contact nog te vergemakkelijken”, zegt prof. dr. Piet Stinissen.

Multiple sclerose is een ongeneeslijke chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. In België leven er zo’n 11.000 personen met MS, of 1 op 1.000 Belgen. Elk jaar brengen de UHasselt, het Revalidatie & MS Centrum Overpelt en Hogeschool PXL de ‘werelden’ van onderzoekers, zorgverleners en personen met MS samen tijdens een Contactdag. Dit jaar zette de UHasselt haar deuren open.

Woensdag (20 april) konden meer dan 170 deelnemers tijdens uiteenlopende lezingen ontdekken wat er bij mensen met MS exact fout loopt in het bloed, de hersenen en spieren. Daarnaast gingen ze ook zélf aan de slag. In workshops mochten ze namelijk witte bloedcellen analyseren, hersenen onder de microscoop bestuderen én spiertesten afnemen. “In deze workshops konden personen met MS kennismaken met het wetenschappelijk onderzoek – en er zélf voor een dag ook deel van uitmaken”, zegt dr. An Stevens (BIOMED).

Op de agora van campus Diepenbeek werd dit jaar ook een heuse speeddatetafel neergepoot. Zowel personen met MS en zorgverleners als onderzoekers schoven daarbij aan. An Stevens: “Een ideaal moment om elkaars wereld beter te leren kennen én begrijpen. Zo vertelden mensen met MS hoe hun dag er zoal uitziet en wat hun leven gemakkelijker zou maken. Zorgverleners en onderzoekers kunnen uit zulke antwoorden ontzettend veel leren.”

Wisselwerking
“De constante wisselwerking tussen onderzoeker, zorgverlener en patiënt is erg belangrijk om MS-onderzoek optimaal te kunnen ontwikkelen”, zegt prof. dr. Piet Stinissen. “Door ervaringen te delen en informatie uit te wisselen, kunnen we nog sterker inzetten op basisonderzoek om de ziekte beter te begrijpen, op onderzoek naar betere medicatie én op de ontwikkeling van betere revalidatieprogramma’s.”

De Contactdag is een initiatief van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED), het studiecentrum voor revalidatieonderzoek REVAL, Revalidatie & MS Centrum Overpelt en Hogeschool PXL. De vier partners bundelen sinds 2009 hun krachten in het MS-Netwerk Limburg.

www.uhasselt.be/msnetwerklimburg