Studenten mobiliteitswetenschappen UHasselt winnen ‘AXA Award 2016’    16 aug 2016

Studenten mobiliteitswetenschappen UHasselt winnen ‘AXA Award 2016’
16 aug 2016

Mathijs Biesbrouck en Arne Nys, kersverse masters in de mobiliteitswetenschappen, hebben de ‘AXA Award 2016’ gewonnen. De prijs bekroont elk jaar de beste masterproeven over verkeersveiligheid, mobiliteit en duurzaamheid.

De UHasselt-studenten kregen de award overhandigd tijdens de proclamatieviering op campus Diepenbeek, waarna ze trots de universiteitsdeur achter zich dicht trokken. Hieronder een overzicht van de bekroonde masterproeven.

Effect van timing van ‘Pedestrian Forward Collision Warning’ op reactiesnelheid en acceptatiegraad

In zijn thesis belichtte Mathijs Biesbrouck het rijhulpsysteem Pedestrian Forward Collision Warning (PFCW). Dat is een precrashsysteem dat bestuurders via een geluids-, licht- of trilsignaal waarschuwt voor een dreigende aanrijding met een voetganger. “De timing is hierbij cruciaal. Gaat het waarschuwingssysteem te vroeg af, dan kan dat irritatie bij de bestuurder opwekken. Gaat het alarm te laat af, dan heeft de bestuurder mogelijk te weinig tijd om in te grijpen”, aldus Mathijs Biesbrouck. De masterstudent speelde met de timing van het waarschuwingssignaal en bestudeerde het effect ervan op de reactiesnelheid en acceptatiegraad. Ongeveer vijftig personen namen aan het rijsimulatoronderzoek deel.

Prototype ‘Mobile Public Transport Travel Assistant’ ontwikkeld

Voor zijn masterthesis ontwikkelde Arne Nys een ‘Mobile Public Transport Travel Assistant’, een mobiele begeleiding voor reizigers met het openbaar vervoer. De applicatie brengt de gebruiker ‘van deur tot deur’ en begeleidt hem dus tijdens de hele rit. Arne Nys: “De applicatie houdt ook rekening met real-time informatie en stelt bij vertragingen of andere storingen alternatieven voor. Het prototype werd herhaaldelijk uitgetest en geëvalueerd tijdens interviews met testpersonen, in focusgroepen en door middel van een online survey.” Op basis van die evaluaties stelde de masterstudent de applicatie steeds verder op punt. Het prototype scoorde uitstekend op gebruikersvriendelijkheid: 77 van de 134 ondervraagden (online survey) waren over het algemeen heel tevreden over de applicatie.