TEDxUHasselt biedt publiek 13 internationale topsprekers in 234 minuten    26 mrt 2016

TEDxUHasselt biedt publiek 13 internationale topsprekers in 234 minuten
26 mrt 2016

Op zaterdag 26 maart halen studenten en doctorandi van de UHasselt 13 topsprekers uit alle hoeken van de wereld naar campus Diepenbeek voor de vierde editie van TEDxUHasselt. Thema dit jaar is Challenge Accepted. Tickets voor het event bleken gegeerd: meer dan 1.300 mensen schreven zich in, van wie er uiteindelijk 500 een uitnodiging in de bus kregen.

In lijn met het wereldberoemde concept van de TED-conferentie krijgen de sprekers elk maximum 18 minuten om hun visie uit de doeken te doen. “TEDxUHasselt is een van de oudste en grootste TEDx-events in ons land”, zegt medeorganisator Martijn Peters. “Thema dit jaar is Challenge Accepted, waarbij we focussen op de periode die voorafgaat aan die ene grensverleggende ontdekking. Een periode waar we eigenlijk weinig bij stilstaan: het aangaan van de uitdaging.”

Op het TEDx-podium staan onder meer Alessandro Ford (de eerste Westerse student ooit aan de universiteit van Pyongyang, Noord-Korea), de met twee BAFTA’s bekroonde filmmaker James Brickell en de Zimbabwaanse comedians Comrade Fatso & Outspoken. Corina Antal komt praten over hoe zij als jonge wetenschapster dogma’s in het kankeronderzoek doorbrak. Ook mensenrechtenactivist Iyad El-Baghdadi, Red Bull-atleet Cedric Dumont, Ann Bessemans (bekend van het lettertype ‘Matilda’) en Geert Houben (die vorig jaar deelnam aan een Google Bootcamp in Silicon Valley) tekenen present.

Conversation Starter
Naast deze lezingen kan het publiek ook deelnemen aan enkele workshops (waaronder twee die de TEDx-gangers inwijden in het zwaardvechten en de fotografie) en netwerken. Tijdens die netwerkmomenten helpt de Conversation Starter-app – ontwikkeld door UHasselt-alumni Niels Peetermans en Rutger Bevers – de deelnemers op weg door op zoek te gaan naar relevante gesprekspartners.

Voorbereidingen
Studenten en doctorandi van de UHasselt zijn al ruim een jaar bezig met de organisatie van het evenement. “In de laatste rechte lijn gaat het meer om de logistiek en onze campagne, maar in 2015 al zijn we mogelijke sprekers gaan benaderen. We hebben de lat hoog gelegd. En enkele toppers hebben, een beetje tot onze verbazing, toegehapt”, aldus Martijn Peters.

Meer info via www.tedxuhasselt.eu, twitter.com/TEDxUHasselt, facebook.com/TEDxUHasselt en instagram.com/tedxuhasselt.