UHasselt-buddies verwelkomen kersverse buitenlandse studenten    16 sep 2016

UHasselt-buddies verwelkomen kersverse buitenlandse studenten
16 sep 2016

De UHasselt verwelkomt dit academiejaar 225 nieuwe studenten uit meer dan 40 verschillende landen. Om hen wegwijs te maken en zich meteen thuis te laten voelen, staan 52 UHasselt-‘buddies’ klaar voor advies/informatie/luisterend oor... “Het komende academiejaar zetten we verschillende activiteiten op touw voor de buddies”, zegt Karel Robert, een van de initiatiefnemers van het programma.

Aan het Buddy Programma nemen in totaal 31 Belgische en 21 internationale UHasselt-studenten deel. “Zij worden gematcht met een of meerdere internationale studenten die in september op onze campussen arriveren. Zo’n 114 buitenlandse studenten hebben ons laten weten een buddy te willen”, zegt Karel Robert.

De deelnemende UHasselt-studenten nemen ‘hun’ buddy de eerste dagen mee op sleeptouw langs campussen Hasselt en Diepenbeek, maken hen wegwijs en bieden eventueel hulp bij praktische vragen… “Buitenlandse studenten krijgen steeds een heuse welkomstbrochure met alle mogelijke informatie over de universiteit. Maar het is natuurlijk leuker én persoonlijker wanneer ze met hun vragen terechtkunnen bij hun buddy.”

Daarnaast staan er tijdens het academiejaar nog tal van activiteiten op het programma, zoals spelletjesavonden, een quiz, cultuuravond en een language café waarin deelnemers op een ongedwongen manier een andere taal leren spreken – zoals Nederlands, Frans, Engels, Italiaans of Spaans.

International Platform
Het Buddy Programma is een initiatief van het International Platform dat studenten, onderzoekers en stafleden van de UHasselt samenbrengt via een waaier van kleinere en grote events. Het Platform draait volledig op vrijwilligers. “Heel wat nieuwe buitenlandse studenten weten niet hoe ze contact moeten leggen met andere studenten of onderzoekers. Taal en cultuur vormen vaak een barrière, soms lopen ze wat verloren. Het International Platform wil daar wat aan doen”, aldus Karel Robert. “Daarnaast willen we iedereen ook aanzetten om uit de comfortzone van zijn/haar eigen cultuur te stappen en een andere cultuur te ontdekken.”