UHasselt coördineert project institutionele versterking universiteit Meknès    29 mrt 2016

UHasselt coördineert project institutionele versterking universiteit Meknès
29 mrt 2016

De UHasselt is door VLIR-UOS aangeduid als coördinator van het IUS-programma (‘Interuniversitaire Samenwerking’) aan de Université Moulay Ismaïl in het Marokkaanse Meknès, nabij Fez. Het programma loopt over een periode van twaalf jaar. Naast de UHasselt zijn ook KU Leuven en UGent betrokken. Momenteel legt de UHasselt-delegatie een eerste werkbezoek af aan Meknès.

Het IUS-programma in Meknès valt uit elkaar in zes deelprojecten, waarvan er drie getrokken worden door UHasselt-proffen. Bernard Vanheusden (faculteit Rechten) is projectleider van het luik ‘milieueconomie en ruimtelijke ontwikkeling’, Jerome Hendriks (BIOMED) van het luik ‘plantaardige grondstoffen’. Vicerector Jean-Michel Rigo coördineert het deelproject ‘informatiemanagement en kwaliteitsborging’. Hij neemt ook de algemene coördinatie voor zijn rekening. “De Université Moulay Ismaïl en de UHasselt hebben enkele raakvlakken op het gebied van onderzoeksexpertise en opleidingen. Dit belooft dus een mooi programma te worden waaruit veel innovatieve samenwerkingen kunnen voortvloeien.”

Momenteel legt de Vlaamse delegatie een werkbezoek af aan Meknès om het IUS-programma vorm te geven. De bedoeling van het project is om de expertise en slagkracht van de universiteit in de regio van Meknès-Tafilalet (niet ver van het Atlasgebergte en de stad Fez) te versterken.

Sinds 2011 coördineert de UHasselt ook al het IUS-project in Kisangani (Congo). Dat programma beslaat drie domeinen: landbouw, diversiteit en institutionele versterking.

VLIR-UOS
VLIR-UOS ondersteunt partnerschappen tussen universiteiten en hogescholen in Vlaanderen en het Zuiden. Zo financiert het programma samenwerkingsprojecten tussen professoren, onderzoekers en docenten in Noord en Zuid. Er zijn ook beurzen voor studenten en professionals. VLIR-UOS werkt daarnaast aan de versterking van het hoger onderwijs in het Zuiden én aan de ‘internationalisering’ van het hoger onderwijs in Vlaanderen.