UHasselt viert Dies Natalis met uitreiking eredoctoraten     24 mei 2016

UHasselt viert Dies Natalis met uitreiking eredoctoraten
24 mei 2016

De UHasselt is vier eredoctoren rijker. Martha C. Nussbaum, Paul Stoffels, Kunlé Adeyemi en Jean-Marie Tarascon kregen op 24 mei hun oorkonde en medaille tijdens de Dies Natalis-ceremonie op campus Diepenbeek. “In een wereld die getekend wordt door ingrijpende veranderingen bieden onze nieuwe eredoctoren de samenleving de nodige veerkracht om die veranderingen het hoofd te bieden”, aldus rector Luc De Schepper tijdens de ceremonie op campus Diepenbeek.

Het is een intussen goed ingeburgerde traditie dat de UHasselt op haar Dies Natalis (‘geboortedag’, 28 mei) eredoctoraten uitreikt. Dit jaar gebeurde dat onder het thema Resilient Society: de universiteit wil haar nieuwe doctores honoris causa eren omdat ze via hun werk en onderzoek een wezenlijke bijdrage leveren aan de veerkracht van onze samenleving.

Rector Luc De Schepper verwelkomde de hoge gasten. “Onze nieuwe eredoctoren kijken elk met een innovatieve bril naar de vele veranderingen waarmee we als samenleving geconfronteerd worden. Hun antwoorden stellen ons in staat om vooruit te gaan én onze weerbaarheid tegen nieuwe schokken te vergroten”, aldus de rector. Daarna ging hij over tot het uitreiken van de eredoctoraten.

De faculteit Architectuur en kunst droeg de Nigeriaanse architect Kunlé Adeyemi voor als eredoctor. Adeyemi, oprichter van bureau NLÉ, focust op projecten in ontwikkelende steden. Kunst en cultuur zijn daarbij belangrijke dragers, evenals het geloof in de sociale en stedelijke ontwikkeling voor en door mensen. Duurzaamheid is een kernbegrip in zijn werk. Een van zijn bijzondere projecten is een school op vlotten in de lagune van Lagos (de Makoko Floating School).

Paul Stoffels, een voordracht van de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen, is Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson en Worldwide Chairman van Janssen Pharmaceutical Companies. Onder zijn leiding werden vijftien nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld voor de behandeling van o.a. prostaatkanker. Dr. Stoffels stond als ondernemer ook mee aan de wieg van drie succesvolle aidsremmers. Hij studeerde geneeskunde aan de UHasselt en UAntwerpen.

De faculteit Wetenschappen eerde prof. dr. Jean-Marie Tarascon voor zijn visionaire werk op het gebied van materialen voor energieopslag in batterijen. Hij is de oprichter van het Réseau sur le Stockage Électrochimique de l’Énergie aan het Franse Centre National de la Recherche Scientifique. Tarascon won ook verschillende prestigieuze prijzen, waaronder de ‘ENI Protection of the Environment Prize’ (2011) en de Royal Society ‘Centenary Prize’ (2015).

Het instellingseredoctoraat ging dit jaar naar prof. dr. Martha C. Nussbaum. Professor Nussbaum is hoogleraar rechtsfilosofie en ethiek aan de University of Chicago en een gezaghebbende stem in het debat over rechtvaardigheid, gelijkheid, ethiek, emotie en feminisme. De Amerikaanse filosofe verdiende haar sporen met de capabilities approach – een theorie die erop neerkomt dat niet het BNP het sluitstuk moet vormen bij het voeren van beleid, maar de mogelijkheden van de inwoners.

Elke eredoctor ontving een diploma en de universiteitsmedaille, met het opschrift ‘Knowledge in action’ – de slagzin van de UHasselt. Na vandaag telt de universiteit 63 eredoctoren van over de hele wereld.

Theater op de agora
De Dies Natalis gaat niet enkel gepaard met het uitreiken van eredoctoraten en de ‘stoet der togati’. Op de twee campussen ontmoetten personeelsleden en studenten tal van gekke creaturen tijdens ‘Theater op de agora’. Nog tot en met donderdag (26 mei) slaan de kleurrijkste gezelschappen in Diepenbeek en Hasselt hun tenten op. De feestweek wordt afgesloten met een concert.

Fotoboek

Alle foto's van de uitreiking kunt u bekijken via het fotoboek.

Toesprakenbundel

Alle toespraken kunt u hier teruglezen.