VIB biotechTOUR strijkt neer aan UHasselt    8 nov 2016

VIB biotechTOUR strijkt neer aan UHasselt
8 nov 2016

Op 7 november is de VIB biotechTOUR geland in de Oude Gevangenis. De interactieve minitentoonstelling vol leuke wetenschappelijke weetjes schuimt de vijf Vlaamse universiteiten (en steden) af ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

Tijdens de expo ontdekken bezoekers alles over DNA en eiwitten, chocolade en bier, darmflora, hersen- en kankeronderzoek, astma en auto-immuunziekten, duurzame landbouw, voedselzekerheid, biobrandstoffen… Ze komen er ook meer te weten over wat het VIB eigenlijk allemaal doet en wat hun wetenschappers precies drijft.

De VIB biotechTOUR heeft ook aandacht voor de samenwerking tussen het VIB en de UHasselt, met het vorig jaar opgestarte onderzoek van Markus Kleinewietfeld rond autoimmuunziekten. “De samenwerking tussen de UHasselt en het VIB biedt de nodige perspectieven. Het houdt brains in Limburg, het trekt brains naar Limburg – zoals het Kleinewietfeld Lab, met jonge onderzoekers uit binnen- en buitenland, al bewijst”, zegt rector Luc De Schepper.

Ook decaan Piet Stinissen (faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen) wijst op het potentieel van die samenwerking tussen de UHasselt en het VIB. “De onderzoeksgroep van het VIB zorgt, samen met het onderzoek in BIOMED en dat met partnerziekenhuizen ZOL en Jessa via het Limburg Clinical Research Program, voor een stevige boost van het biotechonderzoek aan onze universiteit”, zegt hij. “Ons regionale ecosysteem – met o.a. incubator BioVille, investeerder LRM en netwerkorganisatie LifeTechValley/Happy Aging – wordt gevoelig versterkt. En: we bouwen mee aan een innovatieve Vlaamse lifesciencescluster.”

TEDxUHasselt Salon
De UHasselt viert het jubileum van het VIB nog op een andere manier. Op 30 november organiseren studenten, samen met het VIB, een speciale editie van het TEDxUHasselt Salon. Onder het thema ‘Life is Science’ brengt dit event knappe, creatieve koppen in het domein van de life sciences samen op één podium. “Dat het Salon in een mum van tijd uitverkocht was, toont dat dit onderzoeksdomein – dat letterlijk en figuurlijk raakt aan ons leven – het grote publiek mateloos fascineert”, aldus rector De Schepper.

De VIB biotechTOUR houdt nog tot 11 november halt in de Oude Gevangenis. Van 28 november tot 2 december is de expo te bezoeken op campus Diepenbeek. En op 27 november verhuist de tentoonstelling voor een dag naar Connecterra in Maasmechelen, ter gelegenheid van Dag van de Wetenschap.

www.biotechtour.be