Elke Cloots, Nele Witters en Lodewijk Heylen verkozen tot Jonge Academie    17 mrt 2017

Elke Cloots, Nele Witters en Lodewijk Heylen verkozen tot Jonge Academie
17 mrt 2017

De UHasselt heeft er in de Jonge Academie drie nieuwe leden bij. Elke Cloots, Nele Witters en Lodewijk Heylen traden op 16 maart officieel toe tot de Academie, die jonge topwetenschappers in Vlaanderen een forum biedt om hun visie over wetenschapsbeleid te uiten. De Jonge Academie krijgt met Niel Hens vanaf april overigens ook een ‘covoorzitter’ met UHasselt-signatuur.

Elk jaar treden tien nieuwe leden toe tot de Jonge Academie – en dat voor een termijn van vijf jaar. Zij worden verkozen op basis van wetenschappelijke excellentie, motivatie én de voorstellen die zij doen met betrekking tot de Academie.

Elke Cloots is als doctor-assistent verbonden aan de faculteit Rechten. Zij voert er onderzoek naar de rol die de nationale en constitutionele identiteit van de EU-lidstaten speelt in het nationaal en Europees recht.

Nele Witters (faculteit BEW/CMK) focust in haar onderzoek als FWO-postdoc op de vraag hoe beleidsplannen ingericht moeten worden om van bodem- en luchtverontreiniging af te komen. Een op de natuur gebaseerd, strategisch antwoord op die vervuiling noemt ze “noodzakelijk én common sense”.

Lodewijk Heylen is als contextueel kunstenaar actief in de stedelijke ruimte met in situ installaties, organisatie- en onderzoeksprojecten van lange duur en artistieke interventies. Met zijn werk wil hij vooral de complexiteit van het menselijke bestaan weergeven en vatten. Lodewijk Heylen is verbonden aan de faculteit Architectuur en kunst (UHasselt) en PXL-MAD (Hogeschool PXL).

Niel Hens voorzitter
Met Joke Goris, Ann Bessemans (UHasselt/PXL-MAD) en Niel Hens telde de UHasselt al drie Jonge Academie-leden in haar rangen. Niel Hens (docent biostatistiek aan UHasselt en UAntwerpen) (foto) werd, samen met Lieve Van Hoof, overigens verkozen tot voorzitter van de Academie. “Ik kijk ernaar uit om mee leiding te geven aan een dynamische groep van jonge toponderzoekers en kunstenaars”, aldus professor Hens. Hun mandaat loopt van april 2017 t.e.m. maart 2019.

www.jongeacademie.be