Narjes Madhloum wint 'Diversiteitsprijs 2017'    21 sep 2017

Narjes Madhloum wint 'Diversiteitsprijs 2017'
21 sep 2017

Narjes Madhloum is de winnares geworden van de Diversiteitsprijs 2017. Met de prijs (1.500 euro) bekronen de UHasselt en Het Belang van Limburg een studerende nieuwe Belg die een voorbeeldfunctie vervult voor medestudenten. “Met hard werken heeft Narjes haar leven met succes richting gegeven – in een land dat oorspronkelijk niet het hare was”, aldus de jury.

Narjes Madhloum (35) werd geboren in Bagdad en kwam als kind, na een tussenstop in Syrië, in ons land terecht. In 2006 behaalde ze haar bachelordiploma vroedkunde, vijf jaar later opende ze haar praktijk als zelfstandig vroedvrouw. In 2012 ging Narjes – intussen moeder van drie kinderen – opnieuw studeren.

Doctoraatsstudente
Na die masterstudie in de verplegingswetenschappen en ziekenhuismanagement (KU Leuven) startte ze aan de UHasselt als doctoraatsstudente in de milieu-epidemiologie. Vandaag is ze betrokken bij het Limburgs Geboortecohort (waarin onderzoekers het effect bestuderen van genen en omgeving op de gezondheid van kinderen in Limburg).

In haar vrije tijd volgt Narjes zwangere vrouwen op die geen Nederlands spreken. Met dat vrijwilligerswerk is ze niet aan haar proefstuk toe: aan de UHasselt zette Narjes eerder al de schouders onder de ontwikkeling van een Arabisch-Nederlandse taalmodule voor vluchtelingen. “Je krijgt nu eenmaal niet elke dag de kans om duizenden mensen te helpen. Voor vluchtelingen is zo’n module een superefficiënte manier om in een recordtijd een basiskennis Nederlands te verwerven”, zei ze daarover.

De laureate probeert jonge mensen ook steevast warm te maken voor wetenschappen. Zo is ze betrokken bij een project waarin leerlingen secundair onderwijs ontdekken hoe onderzoek in de praktijk verloopt.

“Grote wil, perfect rolmodel”
De jury was onder de indruk van Narjes’ bijzondere verhaal. “Narjes toont dat leeftijd en afkomst geen beletsel vormen voor het behalen van een hoger-onderwijsdiploma of het nastreven van een academische carrière. Met hard werken, is ze erin geslaagd om haar leven richting te geven – en dat in een land dat oorspronkelijk niet het hare was.”

Narjes Madhloum werd voorgedragen door professoren Tim Nawrot (haar promotor) en Jan Colpaert (decaan faculteit Wetenschappen). “Haar grote wil om zich te integreren en te ontplooien, maakt Narjes tot een perfect rolmodel”, zeggen ze.

Ups en downs
Zelf was Narjes – die 1.500 euro krijgt – verrast door het nieuws. “Het is een eer én een erkenning voor mijn werk. Ik ben er vooral trots op dat ik werd genomineerd door collega’s met wie ik het grootste deel van de dag doorbreng en die me kennen te midden alle ups en downs.”

In haar advies aan medestudenten verwijst Narjes naar de woorden van imam Ali (598-661). “Hij zei dat twee zaken een persoon definiëren: geduld als je niets hebt, je houding als je alles hebt. Ik kan geen betere woorden vinden.”

Optimisme
Met de Diversiteitsprijs bekronen de UHasselt en Het Belang van Limburg al meer dan tien jaar een nieuwe Belg die een voorbeeldfunctie vervult voor medestudenten. In de afgelopen maanden werden studenten en personeelsleden van de UHasselt aangespoord om een kandidaat naar voren te schuiven.

Tijdens de uitreiking, in de ambtswoning van de gouverneur, legde rector Luc De Schepper uit waarom Narjes Madhloum de prijs verdiende. “Narjes’ pad is er één van hard werk en volharding. Haar verhaal wekt optimisme, zeker in tijden waarin zovele vluchtelingen op zoek zijn naar een nieuwe, betere toekomst. Ze inspireert allochtone jongeren én vrouwen die dromen van een hogere studie of van een wetenschappelijke carrière.”