Nieuw videocaptatiesysteem maakt videoproductie kosteneffectief en eenvoudiger    4 mei 2017

Nieuw videocaptatiesysteem maakt videoproductie kosteneffectief en eenvoudiger
4 mei 2017

UHasselt/imec-start-up AZilPix heeft een nieuw, eenvoudig en kosteneffectief videocaptatiesysteem op de markt gebracht. Studio.One – dat bestaat uit hoge-resolutiecamera’s, een server en software – biedt regisseurs onder meer grote vrijheid om ‘na de feiten’ te bepalen hoe een event best in beeld gebracht moet worden. “En dat is veel eenvoudiger dan te moeten anticiperen op gebeurtenissen, wat tot vandaag de courante praktijk is."

Studio.One maakt gebruik van hoge-resolutiecamera’s met brede (of zelfs fish eye) lenzen om een evenement vanuit elk interessant standpunt te kunnen vastleggen. Het systeem bestaat uit (typisch een zestal) camera’s, een server en software. “Met Studio.One kan de gebruiker tijdens de naverwerking de standpunten kiezen van waaruit het event getoond moet worden. Ook de kadrering kan gebeuren in postproductiefase”, zegt UHasselt-professor Philippe Bekaert, CTO van AZilPix.

Eén cameraman
Het grote voordeel van het nieuwe systeem is dat het niet langer nodig is om de actie vanuit elk standpunt te volgen tijdens de opname. “Via keyframe-animatietechnieken – virtuele camera’s, zeg maar – kan dat nu ook ná de video-opname met Studio.One.”

Evenmin wordt er tijd/werk verspild met het maken van kaders die de uiteindelijke montage niet halen. De multicameracaptatie en naverwerking kunnen bovendien gebeuren door één iemand – het systeem is met andere woorden kosteneffectief. “Want voor dat perfecte shot uit verschillende standpunten heb je normaal gezien een legertje cameramensen nodig.”

Kleine camera’s
Studio.One biedt regisseurs een grote vrijheid om ‘na de feiten’ te bepalen hoe een evenement best in beeld gebracht moet worden. En dat is veel eenvoudiger dan te moeten anticiperen op gebeurtenissen – wat tot vandaag de courante praktijk is”, aldus Philippe Bekaert. “De camera’s zijn klein en kunnen dus geplaatst en gebruikt worden op plekken waar je met normale tv-camera’s moeilijker kunt komen.”

Volgens het bedrijf leent zijn videocaptatietechniek zich vooral uitstekend voor het registreren van onder meer voorstellingen in culturele centra, chirurgische ingrepen voor opleidingen, tweede-klasse voetbalwedstrijden of van de actie op de kleinere podia van muziekfestivals.

Game Changer Award
Vorige week kreeg Studio.One op de NAB-beurs in Las Vegas overigens nog een prestigieuze Game Changer Award in de categorie 'Captatie en productie'. Die prijs wordt toegekend aan het product waarvan de captatie- en productiesector gelooft dat het de industrie écht kan veranderen.

AZilPix
UHasselt/imec-start-up AZilPix vloeide voort uit onderzoek aan het Expertisecentrum voor Digitale Media van imec en de UHasselt. De start-up werd in 2015 opgericht door Philippe Bekaert, Jan Looijmans, Michel De Wolf, Arjan Akkermans en het Nederlandse technologiebedrijf Axon.

www.azilpix.com