Studenten stellen handwas-lied voor Indiase kinderen in avant-première voor    10 mei 2017

Studenten stellen handwas-lied voor Indiase kinderen in avant-première voor
10 mei 2017

Op 10 mei stelden studenten van UHasselt en PXL hun ‘handwas-lied’ voor aan het grote publiek. Met dat nummer willen ze de hand- en tandhygiëne bij Indiase kinderen helpen promoten. Unicef India zal het lied gebruiken in het kader van het Fit For School-programma (van de WHO en Unicef). De studenten krijgen de steun van Up With People, dat woensdag ook een mini-concert gaf op campus Diepenbeek.

Fit For School wil handen wassen en tanden poetsen bij kinderen in ontwikkelingslanden promoten – en dat als activiteit op school. Het initiatief maakt in India sinds 2016 deel uit van een nationaal gezondheidsprogramma. Door Fit For School consequent toe te passen, daalt het schoolverzuim omwille van tand- of buikpijn al binnen een jaar. Na drie jaar consequent toepassen van het programma, ziet men zelfs een aanzienlijke daling van kindersterfte door longontsteking en diarree.

UHasselt-studenten van de faculteit GLW zorgen sinds 2011 voor begeleiding bij Fit For School in de Fun and Child Schools van vzw Opus III in Jaipur – samen met studenten ergotherapie en tandheelkunde. Vier jaar later werd het programma ook opgestart in projecten van twee andere vzw’s (IIMC en PAZ). Via een ‘handwas-lied’ willen de studenten van Fit For School een nóg groter succes maken. “Graag schenken we Unicef India dan ook ons lied als hulpmiddel bij de verdere sensibilisering rond hand- en mondhygiëne op basisscholen”, zeggen ze.

Up With People
PXL Music is intussen klaar met de compositie, Up With People – dat al vijftig jaar de wereld rondreist met jongeren uit wel twintig landen – ondersteunt de studenten bij de choreografie van de dansact. In de zomer vertrekken tien UHasselt-studenten dan onder meer naar Jaipur en Calcutta voor de bijhorende videoclip.

De studenten hopen dat de tournee van Up With People hen alvast een aardig eindje op weg zal kunnen helpen bij de financiering van de opnamen. Het internationale gezelschap houdt dezer dagen halt in Limburg om geld in te zamelen voor goede doelen van lokale partners. Op 13 mei organiseren UHasselt, Opus III, IIMC en PAZ ook een afterwork party voor wat extra financiering.

www.uhasselt.be/upwithpeople

FOTO'S

Foto's van onze studenten in actie vind je in het fotoboek.