UHasselt bekroond met nationale wisseltrofee Oxfam-Wereldwinkels    25 apr 2017

UHasselt bekroond met nationale wisseltrofee Oxfam-Wereldwinkels
25 apr 2017

Vanaf vandaag mag UHasselt zich de trotse eigenaar van de nationale ‘QUE?!’-wisseltrofee noemen. De universiteit krijgt de prijs – uitgereikt door Oxfam-Wereldwinkels – voor haar actieve sensibilisering rond fairtrade. De uitreiking vond plaats tijdens een gastcollege van Luis Ruiz Díaz, voorzitter van de Paraguayaanse biosuikercoöperatie Manduvirá.

Met de nationale QUE?!-wisseltrofee bekroont Oxfam-Wereldwinkels de inspanningen die UHasselt in 2016 leverde voor een grotere bewustwording rond eerlijke(re) vrijhandel. Zo was er de Fairtrade Week (met onder meer workshops en een filmvoorstelling), de paasactie (met ‘eerlijke eitjes’) én een Fairtrade-afterwork. “De UHasselt toont zich al vele jaren een duurzame partner en neemt op die manier een voorbeeldfunctie op”, aldus Oxfam-Wereldwinkels.

“Met acties zoals die rond fairtrade willen we vooral onze studenten bewust maken van de wijde wereld buiten onze campussen én hen aan het denken zetten over hot issues zoals vrijhandel”, zei rector Luc De Schepper die de trofee in ontvangst mocht nemen.

Gastcollege
De QUE?!-wisseltrofee werd uitgereikt tijdens een gastcollege voor studenten economie. Daar kwam de Paraguayaanse boer Luis Ruiz Díaz vertellen over zijn strijd tegen oneerlijke handel. “Handelspartners van ons moeten aan de Europese grens een hoge invoerheffing betalen. Zo krijgen we onze producten nauwelijks verkocht en maken we geen kans tegen de Europese suikerindustrie – die ook nog eens gesubsidieerd wordt.”

Samen met lotgenoten verenigde Díaz zich in de coöperatie Manduvirá, die intussen direct exporteert naar Europa. Zo krijgen de boeren via Oxfam-Wereldwinkels een extra, eerlijker afzetkanaal. “Dankzij fairtrade is het boeren weer rendabel geworden, met een eerlijke beloning voor ons werk.” Oxfam-Wereldwinkels maakt bewust de keuze om de invoerheffingen te betalen na aankoop bij deze handelspartner.

“Economiestudenten moeten beseffen wat de gevolgen van protectionisme kunnen zijn voor de economische welvaart van een land. Hoewel zo’n beleid op korte termijn jobs kan creëren, is ze op lange termijn vaak nefast voor de economie. En dat niet alleen voor buitenlandse producenten, maar ook in het binnenland”, zeggen prof. dr. Tom Kuppens en prof. dr. Lode Vereeck.