UHasselt gaat Antwerpse schoolroutes veiliger helpen maken met ‘Route2School’    9 aug 2017

UHasselt gaat Antwerpse schoolroutes veiliger helpen maken met ‘Route2School’
9 aug 2017

Na een succesvolle pilootstudie in het district Antwerpen, gaan nu ook de acht andere districten van de stad deelnemen aan Route2School, ontwikkeld door IMOB/UHasselt en haar spin-off Abeona Consult. “Als we nog meer mensen – en dan vooral leerlingen – op de fiets willen krijgen, moeten we blijven zorgen voor veilige fietspaden en fietsroutes”, aldus Antwerps burgemeester Bart De Wever.

Route2School (R2S) helpt scholen en gemeenten om de veiligheid op schoolroutes te analyseren en om informatie over het verplaatsingsgedrag van leerlingen te verzamelen. Dat moet uiteindelijk de verkeersveiligheid verhogen en het aantal verkeersongevallen terugdringen. R2S, gestart in het najaar van 2016, loopt intussen al in 29 Vlaamse gemeenten (waaronder Zemst, Zulte, Peer, Bilzen, Overpelt, Riemst en Hoeselt).

Ook vijf middelbare scholen in het district Antwerpen verzamelden via Route2School al data over hun schoolomgeving. Stad Antwerpen besliste om die samenwerking nu ook uit te breiden naar de overige acht districten (Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk).

“Er liggen zo’n 450 scholen in Antwerpen, goed voor meer dan 100.000 leerlingen. Veel van die leerlingen, zeker in het secundair onderwijs, fietsen naar school. Kinderen van basisscholen komen vaak te voet. Het is belangrijk dat zij zich op een veilige manier tussen thuis en school kunnen verplaatsen”, zegt schepen Claude Marinower (Onderwijs).

Digitale schoolroutekaart
Route2School houdt vier jaar halt in de negen Antwerpse districten. “We starten in Merksem, daarna volgen Ekeren en Wilrijk”, zegt prof. dr. Davy Janssens (IMOB). Leerlingen, leerkrachten en ouders kunnen zélf de knelpunten melden die ze op weg naar en van school tegenkomen. Daarbij moeten ze wat korte info geven, een foto uploaden én een oplossing voorstellen.

Professor Janssens: “Die mobiliteitsknelpunten en data over het verplaatsingsgedrag gieten we dan in een schoolroutekaart die je op de website én via de smartphone-app kan raadplegen. Zo kan een gemeente ook kort op de bal spelen.”

De stedelijke Staten-Generaal van de Verkeersveiligheid ziet zelf nóg twee voordelen. “Zo biedt de schoolroutekaart een mogelijkheid om een verkeerseducatieve route in te plannen die kinderen leert hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen begeven. En op termijn moet het mogelijk zijn om alternatieve routes uit te stippelen op maat van de actieve weggebruikers.”

www.route2school.be
www.abeonaconsult.com