UHasselt lanceert samenwerking met universiteit van Meknès    15 mrt 2017

UHasselt lanceert samenwerking met universiteit van Meknès
15 mrt 2017

Op 14 maart ging in het Marokkaanse Meknès een nieuw programma rond Interuniversitaire Samenwerking (IUS) van start. Het project aan de Université Moulay Ismaïl loopt over een periode van tien jaar. Naast de UHasselt (dat het programma coördineert) zijn ook KU Leuven en UGent betrokken. De lancering gebeurde in aanwezigheid van de Marokkaanse minister van Hoger Onderwijs en de attaché internationale samenwerking van de Belgische ambassade in Marokko.

Het IUS-programma in Meknès is opgebouwd rond enkele hoofdthema’s (waterbeheer, gezondheid, ruimtelijke ontwikkeling, medicinale planten en landbouw en voeding). Ook is er aandacht voor de verbetering op vlak van onder meer ICT en governance. Doel van het project is om de expertise en slagkracht van de universiteit (gevestigd in twee regio’s: Fes-Meknès en Draa-Tafilalet, niet ver van het Atlasgebergte en de stad Fez) te versterken. De gekozen thema’s sluiten dan ook naadloos aan bij de uitdagingen in en noden van die regio's.

De Vlaamse en Marokkaanse partners zullen de komende jaren concreet focussen op onder meer nieuwe masterprogramma’s en de opleiding van doctorandi. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe de universiteit van Meknès haar lokale dienstverlening en onderzoeksinfrastructuur (zoals de laboratoria) beter op punt kan stellen.

“Win-win”
“De Université Moulay Ismaïl en de UHasselt hebben enkele raakvlakken op het gebied van onderzoeksexpertise en opleidingen. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat dit programma een win-win wordt voor alle partners”, aldus UHasselt-vicerector Jean-Michel Rigo. Hij neemt de algemene coördinatie van het IUS-programma voor zijn rekening.

Sinds 2011 coördineert de UHasselt ook al het IUS-project in Kisangani (Congo). Dat programma beslaat drie domeinen: landbouw, diversiteit en institutionele versterking.

VLIR-UOS
VLIR-UOS ondersteunt partnerschappen tussen universiteiten en hogescholen in Vlaanderen en het Zuiden. Zo financiert het programma samenwerkingsprojecten tussen professoren, onderzoekers en docenten in Noord en Zuid. Er zijn ook beurzen voor studenten en professionals. VLIR-UOS werkt daarnaast aan de versterking van het hoger onderwijs in het Zuiden én aan de ‘internationalisering’ van het hoger onderwijs in Vlaanderen.