"UHasselt-proffen zijn idolen in de wereld van de statistiek"    2 mei 2017

2 mei 2017

Ze kwamen uit Nigeria en Ghana naar Diepenbeek om er biostatistiek te studeren. Vastberaden om met dat diploma weer de ploeg aan de hand slaan in hun thuisland. Evangelina Olajunioke en Michael Safo Oduro over het programma dat – zo zeggen ze zelf – “hun leven veranderde”.

Waarom wilden jullie zo graag biostatistiek studeren aan de UHasselt?

Michael: Toen ik me kandidaat stelde voor het programma, werkte ik als assistent aan mijn thuisuniversiteit in Ghana. Ik had al een bachelordiploma wiskunde op zak, maar wilde mij graag in statistiek verdiepen. Het liefst in toegepaste statistiek – omdat die een verschil kan maken in het leven van mensen. Maar op dit terrein is er in Afrika nog te weinig expertise en, dus, zocht ik online naar masteropleidingen in Europa en Amerika. Ik bekeek het curriculum van de UHasselt en was meteen overtuigd.

Evangelina: Als je naar dat curriculum kijkt, kan je je eigenlijk amper voorstellen dat je op twee jaar tijd zoveel kennis kan vergaren. En met biostatistiek ging er voor mij een totaal nieuwe wereld open. Ook al had ik in Nigeria al vijf jaar statistiek gestudeerd, van biostatistiek had ik nog nooit gehoord. Het fascineerde mij meteen, want hier kwamen mijn twee grote liefdes samen: statistiek en gezondheidszorg. Eigenlijk droomde ik er altijd van om cardioloog te worden.

Brengt biostatistiek je dichter bij die droom, dan?

Evangelina: Ja. Als biostatisticus kan ik zelf geen zieke mensen beter maken, maar ik kan de dokters wél helpen om de juiste keuzes te maken. Wat zijn de oorzaken van een ziekte? Hoe stel je de juiste diagnose? Wat is de prognose? Hoe kies je de beste behandeling? En hebben bepaalde nieuwe medicijnen écht effect? Die keuzes kan ik straks helpen maken.

IDOLEN

Wat verwachtten jullie van het programma vooraleer jullie naar België kwamen?

Evangelina: Sowieso zijn de verwachtingen enorm hooggespannen als je naar Europa komt om te studeren. Hier zit de expertise. En met zo’n indrukwekkend curriculum en een docentenkorps dat internationaal zijn sporen al ruimschoots verdiend heeft, kan dat ook niet anders. De CenStat-professoren: dat zijn echt idolen in de wereld van de statistiek.

Michael: (Lacht) Dat zag je ook aan de reactie van mijn collega’s in Ghana: Mag jij naar de UHasselt? Dan ga je Geert Molenberghs ontmoeten! Hij is echt een autoriteit in zijn vakgebied en ik kreeg de kans om van hem te leren. Een grote eer.

Werden die hoge verwachtingen ingelost?

Michael: Absoluut. Dit programma heeft m’n leven veranderd. Ik heb meer geleerd dan ik ooit had durven dromen en heb onderweg ook mijn grote passie gevonden: het modelleren van infectieziekten. Ook de grote culturele diversiteit en rijke interdisciplinariteit van onze klasgroep heeft mij helpen groeien. Als je mensen uit zoveel verschillende achtergronden samenbrengt, dan leer je vanzelf om biostatistische vraagstukken veel breder te benaderen. Maar eerlijk gezegd: het programma was ook loodzwaar. Makkelijk was het niet.

Evangelina: Ik heb nog elke dag het gevoel dat ik mijn droom aan het beleven ben. Ik krijg les van internationale toponderzoekers die mij voortdurend motiveren om m’n grenzen te verleggen. Op een recordtijd heb ik véél praktijkinzicht kunnen opdoen en ben ik uit mijn schelp moeten komen. Hier moet je het écht doen: statistiek gebruiken om praktische problemen op te lossen. En altijd met oog voor deontologie.

MINISTER

En nu?

Evangelina: Met de kennis die wij hier hebben opgedaan, zijn wij experten in ons thuisland. Wij hebben kennis in handen die écht een verschil kan maken. Het zou egoïstisch zijn om die bij ons te houden. Met de expertise en het netwerk dat ik hier opbouwde, wil ik mezelf academisch blijven uitdagen en blijven groeien als professional in mijn vak. Tegelijkertijd wil ik die kennis ook doorgeven aan studenten in Nigeria. Als straks honderden jonge Nigerianen diezelfde inzichten aangeleerd krijgen, kunnen we mensenlevens redden en ons land structureel hindernissen helpen overwinnen.

Michael: Ook ik wil uiteindelijk terug naar m’n thuisland Ghana om met mijn kennis een verschil te maken. Het allerliefste zou ik in de politiek willen stappen en minister van Gezondheidszorg worden. In die functie zou ik nóg meer impact zou kunnen genereren, door op grote schaal de juiste – wetenschappelijk onderbouwde – beslissingen te nemen. Maar éérst wil ik mijn eigen expertise naar een nog hoger niveau tillen door elders in Europa of Amerika een doctoraat te behalen.

MEER LEZEN?

Benieuwd naar meer straffe UHasselt-verhalen? Bekijk dan ons gloednieuwe UHasselt Magazine!