X-Festival brainstormt over stad van de toekomst    8 mei 2017

X-Festival brainstormt over stad van de toekomst
8 mei 2017

Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Hoe gaan we (over)morgen creatiever om met energie van de zon? En wat met de mode van de toekomst? Topsprekers uit binnen- en buitenland – onderzoekers, kunstenaars, architecten… – lieten er hun licht over schijnen tijdens de eerste editie van het driedaagse X-Festival aan de UHasselt.

Het X-Festival bracht de werelden van wetenschap, technologie en kunst samen voor een uitgebreide brainstorm over de (duurzame) toekomst. “Een cross-disciplinair en visionair ideeënfestival dat dingen in beweging wil zetten en innovatie wil stimuleren door grenzen te doorbreken”, aldus prof. dr. Jean Manca (UHasselt/X-LAB) en medeorganisatoren prof. dr. Kris Luyten (UHasselt/EDM) en prof. dr. ir. arch. Griet Verbeeck (UHasselt/ArcK).

Door hersens gestuurde kleding
Deze eerste editie focuste op twee thema’s: ‘Solar City’ en ‘Smart (Eco)City of the Future’. Gasten uit binnen- en buitenland kwamen er drie dagen praten/debatteren over onder meer de revoluties op vlak van zonne-energie, de kracht van eco-architectuur, wonen en werken in de duurzame stad, de eerste Belgische elektrische wagen, de mode van de toekomst en zelfs interstellair reizen…

De Oude Gevangenis werd voor de gelegenheid ook omgetoverd tot een Room of Wonders – een tentoonstelling met onder meer nieuwe generatie zonnecellen, ‘future tech’-fashion van Jasna Rok (o.a. lichtgevende en door hersens gestuurde ‘intelligente kleding’) en fotografie van de Noorse fotograaf Erlend Mikhael Saeverud en de Belgische ecofotograaf/onderzoeker Kristof Vrancken (foto’s met jenever en plantenextracten).

Spiegelvijver en zonne-bank
Op het X-Festival werden ook prijzen uitgereikt. Zo kregen UHasselt-studenten architectuur Lieven Baert, Charel Craps en Steven Frenks de Solarstad Award (ter waarde van 1.000 euro) voor hun ‘Solarvijver’ – een spiegelvijver waarbij zonnepanelen zich net onder het wateroppervlak bevinden. De 12-jarige Tijl Munters ontwierp dan weer een stads- en tuinbank met zonnepanelen (inclusief koude zone) die je eten warm houdt en je drankjes koel. Hij behaalde er de Junior Solarstad Award (250 euro) mee.

Andere opvallende ideeën die jury en publiek wisten te bekoren, waren spaarvarkens op zonne-energie en ‘Solar Trackers’ (om kinderen op drukke plekken niet uit het oog te verliezen).

Start-ups
X-Festival maakt deel uit van een EFRO-project (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) van UHasselt, LRM en imec. Dat project – gestart in februari, met een looptijd van drie jaar – moet kruisbestuivingen tussen Limburgse start-up communities stimuleren en de digitaliseringsgolf binnen start-ups versterken.

Marc Beenders (Corporate Community Manager LRM): “Het project zal daarbij niet alleen inzetten op een nog betere samenwerking tussen de aanbieders van start-upinitiatieven in onze provincie. Ook willen we programma’s opzetten om expertise tussen start-updomeinen te bevorderen, om op die manier nieuwe businessmodellen en start-ups te creëren. Nieuwe start-ups bevinden zich namelijk op het kruispunt van sectoren. In de sectoren van de toekomst wordt de combinatie gemaakt van kunst, wetenschap en technologie.”

Solarstad
“UHasselt levert baanbrekend werk op vlak van zonne-energie. Stad Hasselt en haar inwoners zullen daar op termijn de vruchten van kunnen plukken. Solarstad Hasselt is een laboratorium op het vlak van zonne-energie”, zegt Joost Venken (schepen van Energie en Duurzaamheid). “Dit alles past ook wonderwel in de klimaatdoelstellingen van onze stad. Hernieuwbare energie en de talloze toepassingen daarvan zullen zorgen voor minder CO2-uitstoot. Naarmate de technologie op grotere schaal wordt toegepast, zal ze ook goedkoper worden.”

www.x-festival.be

PARTNERS X-FESTIVAL
Deze eerste editie van X-Festival werd gerealiseerd in samenwerking met UHasselt, Stad Hasselt, Mediahuis, Limburg StartUp, Dada Design, Tomatski en met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling EFRO (projectpartners LRM, imec en UHasselt) en van Stad Hasselt (project Solarstad Hasselt).