Van casa de papel tot teletijdmachine: de winnaars van de UHasselt-Chrysostomoswedstrijd    17 dec 2018

17 dec 2018

Vijf middelbare scholen beleven dit schooljaar een fantastische Chrysostomos met de steun van UHasselt. Zij wonnen de UHasselt-Chrysostomoswedstrijd, waarmee onze universiteit de origineelste ideeën voor een onvergetelijke Chrysostomos beloont. Bovenbouw Sint-Michiel in Leopoldsburg, Don Boscocollege Hechtel, Virga Jessecollege Hasselt, Onze-Lieve-Vrouwlyceum in Genk en Instituut Mariaburcht in Stevoort winnen elk een deel uit de UHasselt-prijzenpot van 4.000 euro.

Ook dit jaar daagde UHasselt middelbare scholen uit heel Vlaanderen uit om hun ideeën voor een spetterend Chrysostomosfeest door te sturen. De winnaars krijgen elk een mooie som geld om hun wildste dromen te doen uitkomen.

Laatstejaars moesten niet alleen een opvallend idee – the sky is the limit – indienen, maar ook de kostprijs ervan inschatten. Hoe méér stemmen ze kregen, hoe méér kans ze hadden om in de prijzen te vallen. In totaal werden er 11.135 unieke stemmen uitgebracht in de grote UHasselt-Chrysostomospoll.

Originaliteit, creativiteit én ondernemingszin telden voor drie vierde van de punten mee. “Een creatief en ambitieus idee vinden we natuurlijk heel belangrijk, maar elk van de winnaars had duidelijk nagedacht over hun idee en had zin om zelf aan de slag te gaan met de som die wij hen geven. Dat heeft vaak de doorslag gegeven”, zegt organisator Sarah Timmermans (UHasselt).

De winnende scholen zijn:

Bovenbouw Sint-Michiel, Leopoldsburg (1.500 euro)

In rode overall en mét Salvador Dalí-masker willen deze zesdejaars in ware casa de papel-stijl het voortouw nemen in de strijd tegen de mysterieuze Mell man. Die laatste heeft alle printers gesaboteerd waardoor er geen enkel diploma meer gedrukt kan worden! Na een stevig ontbijt nemen de zesdejaars stilaan de school over. ’s Avonds vieren ze hun overwinning met paintball en een spetterende fuif.

Don Boscocollege, Hechtel (1.000 euro)

Wie zegt dat je moet wachten tot de zomer om van een festival te kunnen genieten? Op deze school organiseren de laatstejaarsleerlingen er gewoon eentje voor Chrysostomos. Inclusief foodtrucks, muziek en randanimatie.

Virga Jessecollege, Hasselt (500 euro)

De laatstejaars van deze school nemen ons helemaal mee naar het verre China! Zij toveren hun school voor de gelegenheid om naar Chinatown, waarbij de pracht van de Oosterse cultuur centraal zal staan. Naast lieflijke lampionnetjes, kersenbloesems en foodtrucks zal er ook een flitsende nachtclub worden nagebootst. Nadien gooien ze de dansbenen helemaal los in de Muziekodroom.

Onze-Lieve-Vrouwlyceum, Genk (500 euro)

De jeugd heeft geen conditie? Dat zullen we nog wel eens zien! De zesdejaarsleerlingen van Onze-Lieve-Vrouwlyceum bewijzen het tegendeel met een sportieve wandeling aan het begin van de dag (én na een fuif de nacht voordien!) en leggen daarna hun leerkrachten op de rooster om na te gaan wie het sportiefst is. De speelplaats maakt plaats voor een exotische jungle vol wilde dieren. En een springkastelenparcours, dat ook!

Instituut Mariaburcht, Stevoort (500 euro)

‘Back in time’ is de slogan van dit Chrysostomosfeest. De leerlingen transporteren hun school terug in de tijd naar discodansers, hippies en flashy gabbers. Elke klas heeft zijn eigen thema. Na de nodige danspasjes vertrekken de leerlingen naar Maastricht voor heel wat leuke workshops. Afsluiten doen ze –hoe kan het ook anders- met een fuif.

www.uhasselt.be/chrysostomos